Rezolucija nije prihvatljiva

Istok protiv seksualnog obrazovanja za djecu

EU i druge zapadne nacije nastoje pomoći SAD u propagiranju rezolucije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 05. 2023. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalne zemlje, u najvećem broju one s Istoka, ujedinile su se protiv "sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja za djecu" tijekom rasprave na godišnjem Vijeću za stanovništvo i razvoj pri UN, piše Srna.

Dvadeset dvije zemlje iz Azije, Afrike, Bliskog istoka i istočne Europe protive se rezoluciji koju "gura" administracija američkog predsjednika Joea Bidena.

Istovremeno, EU i druge zapadne nacije nastoje pomoći SAD u propagiranju rezolucije.

Kako navode analitički portali, rezolucija o "sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju", koja potiče djecu na "seksualni užitak, masturbaciju i transrodnost", nije prihvatljiva, posebno azijskim i afričkim zemljama.

Prema ovim navodima, 22 zemlje se protive takvom seksualnom obrazovanju djece, a to su: Rusija, Alžir, Bjelorusija, Brunej, Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Egipat, Eritreja, Etiopija, Gambija, Irak, Iran, Libija, Mali, Mauritanija, Nigerija, Sirija, Saudijska Arabija, Senegal, Jemen, Uganda i Zimbabve.

Prošlog mjeseca, predsjednik Ugande Yoweri Museveni, koga zapadni lideri kritiziraju zbog odlučnog odbacivanja LGBT agende, govorio je na prvoj Međuparlamentarnoj konferenciji o obiteljskim vrijednostima i suverenitetu. On se založio za zaštitu afričke kulture.

I neke europske zemlje ne žele predloženu rezoluciju. Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga nedavno je izjavila da Mađarska neće praviti kompromise oko svojih zakona koji favoriziraju pravo na život i da će, umjesto toga, imati najstroži režim zaštite djece u Europi.

Moldavski predsjedavajući Vijeća za stanovništvo i razvoj UN, predstavio je konačni nacrt koji zagovara seksualni odgoj djece usprkos prigovorima 22 zemlje.

Nacrt je uključivao novi paragraf koji zagovara "pružanje pristupa djeci za abortus, kontracepciju i druge usluge reproduktivnog zdravlja bez pristanka roditelja".

Međutim, protivnici ovakve rezolucije ostali su pri svojim stavovima i izrazili ozbiljnu zabrinutost i razočaranost njenim tekstom.

Zbog toga je veleposlanik Moldavije pri UN bio prisiljen da opozove rezoluciju.

Kopirati
Drag cursor here to close