Od rujna 2024.

Građevinska škola Mostar nudi novo, najbrže rastuće zanimanje u regiji

Geodezija s geoinformatikom je najbrže rastuća grana znanosti, čiji godišnji rast u susjednoj Hrvatskoj iznosi 13,6 posto. Ovome uveliko doprinosi razvoj pametnih gradova i autonomnih vozila, te ulaganje u praćenje klimatskih promjena.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 06. 2024. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Srednja građevinska škola Mostar / Uskoro novo, najbrže rastuće zanimanje u mostarskoj školi

Srednja građevinska škola Mostar je jedna od rijetkih škola koje posljednjih godina bilježe rast broja učenika, prije svega zbog ogromnog broja projekata i izvannastavnih aktivnosti koje se nude i kroz koje učenici mogu razvijati životno važne vještine i kompetencije.

Tehničar geodezije i geoinformatike

Jedan od razloga za veliku popularnost ove škole je i taj što ona nudi smjerove koji spadaju u deficitarna zanimanja. To su četiri atraktivna četverogodišnja zanimanja, od kojih su dva deficitarna - arhitektonski tehničar, te tehničar geodezije i geoinformatike (novo zanimanje, koje se uvodi od rujna 2024. godine).

Geoinformatika je znanost koja razvija softver i web sustave kako bi modelirala i analizirala prostorne podatke u svrhu urbanizma, katastra, kartografije, navigacije i ostalih znanstvenih i inženjerskih disciplina. Za geodetska mjerenja na teško dostupnim mjestima (krovovi, satelitski predajnici, i sl.), te mjerenja velikih područja (rijeke, jezera, polja) koriste se dronovi i bespilotne letjelice. Svi GPS uređaji, navigacijski sustavi, sateliti, karte, urbanistički i katastarski planovi postoje zahvaljujući geodeziji i geoinformatici.

Geodezija s geoinformatikom je najbrže rastuća grana znanosti, čiji godišnji rast u susjednoj Hrvatskoj iznosi 13,6 posto. Ovome uveliko doprinosi razvoj pametnih gradova i autonomnih vozila, te ulaganje u praćenje klimatskih promjena. Na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ nema niti jedan nezaposlen inžinjer geodezije i geoinformatike, kao niti jedan inženjer arhitekture. Situacija je slična i u susjednim državama, pa čak i u cijeloj regiji.

Stipendije

Pored ovih četverogodišnjih, tu su i deficitarna zanatska zanimanja: keramičar-teracer, te zidar-fasader-izolater, za koja Grad Mostar od rujna nudi stipendije u iznosu od 150 KM mjesečno. Gradsko vijeće odlučilo je izdvojiti ova sredstva nakon istraživanja tržišta rada koje je pokazalo da je građeviski sektor jedan od najperspektivnijih, ali će uskoro biti doveden pred zid zbog nedostatka kvalifikovanog kadra.

''Ovaj hvale vrijedan korak gradskih vlasti polučit će rezultate jedino ukoliko šira javnost konačno shvati da budućnost i pojedinca i države leži u konkretnom radu i proizvodnji. To je jedini siguran način za napredak. Sve ostalo je zavaravanje. Naravno, u cijeloj priči ne treba zaboraviti posodavce, koji moraju adekvatno platiti kvalificirani kadar'', priopćila je Srednja građevinska škola Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close