Sa sjednice

Grad Mostar će stipendirati deficitarna zanimanja: ''Imamo sredstava za 100 učenika''

Predloženo je da se sufinancira deset zanimanja uz jedno, pričuvno zanimanje, a Grad na raspolaganju za ovu namjenu ima oko 200 tisuća KM.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 05. 2024. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većinom glasova u Gradskom vijeću Grada Mostara prihvaćena je inicijativa o sufinanciranju deficitarnih zanimanja u srednjim školama. Odbor za društvene djelatnosti odlučilo je da se reducira popis deficitarnih djelatnosti koje bi stipendirao Grad Mostar u srednjim školama.

Predloženo je da se sufinancira deset zanimanja uz jedno, pričuvno zanimanje, a Grad na raspolaganju za ovu namjenu ima oko 200 tisuća KM.

''Imamo sredstava za 100 učenika'', rekao je Božo Ćorić iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara na sjednici Gradskog vijeća.

Srednje škole su predložile 28 zanimanja, ali se ona ne mogu financirati iz gradskog proračuna. Tijekom rasprave, moglo se čuti kako je ova inicijativa upitna pa je vijećnik Sanel Žuljević rekao kako se na raniju stipendiranu poziciju keramičara prije nekoliko godina nije prijavio nitko.

Vijećnik Silvio Bubalo upitao je što je dovelo do toga da se sada moraju financirati ova zanimanja. Upitao je zašto zanimanje vodoinstalatera nije tretirano kao deficitarno zanimanje.

Podsjećamo, u obrazloženju Odluke navodi se kako se u dio srednjih škola Grada Mostara upisuje sve manje učenika, odnosno ima malo ili nema nikakvog interesa za neka zanimanja, tu su ona su postala tražena i deficitarna.

U cilju dodjele stipendije kao poticajne mjere učenicima srednjih škola Grada Mostara da upišu srednje škole u kojima će se obrazovati za deficitarna zanimanja, Gradsko vijeće je donijelo Odluku o utvrđivanju srednjih škola koje se smatraju školama za deficitarna zanimanja.

Kopirati
Drag cursor here to close