Superschool

Gimnazijalci iz Novog Sada gostovali u Mostaru

Projekt se prvenstveno bazira na razmjeni učenika a prva posjeta dogodila se u prethodnom tjednu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 05. 2023. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

JU Srednja građevinska škola Mostar je jedina škola iz Mostara koja je u ovoj školskoj godini u sklopu Superschools projekta uspostavila partnerstvo i realizirala projekat sa Gimnazijom Tvrdjava iz Novog Sada na temu interkulturalnosti i izgradnje mira. Projekt se prvenstveno bazira na razmjeni učenika a prva posjeta dogodila se u prethodnom tjednu (14. svibnja 2023.-20. svibnja 2023.) u kojoj su Srednju građevinsku školu Mostar posjetili učenici iz Gimnazije Tvrđava u Novom Sadu a planirano da i oni preuzmu ulogu  domaćina u listopadu ove godine.

Tokom njihovog boravka od 6 dana imali su priliku da uče o historiji i tradiciji  naroda sa ovog prostora, da promatraju novu kulturu i sredinu s nove točke gledišta što je uveliko djelovalo na mijenjanje njihove percepcije o svijetu o kojem su dotad nažalost mogli da nauče većinom iz medija.

Foto: PR / Gimnazijalci iz Novog Sada gostovali u Mostaru u sklopu projekta Superschool

Aktivnosti projekta su bile osmišljene na način da su učenici upoznavali našu sredinu i njena kulturna obilježja kroz koncept kreativno osmišljenih radionica koja su produbila njihovo znanje o drugim perspektivama, kulturama i izgradila mostove između njih kroz prijateljstava koja su sklopljena za vrijeme trajanja njihove posjete Mostaru.

U pitanju su dramske, edukativne radionice, posjete i obilasci muzeja i kulturnih znamenitosti koje su osmislili i organizirali profesori Srednje građevinske škole uz svesrdnu podršku aktivista iz RYCO organizacije koji su se pobrinuli da se sve aktivnosti podudaraju sa temeljnim Superschools postulatima a to su pomirenje, izgradnja mira i interkuluralnost.

Foto: PR / Gimnazijalci iz Novog Sada gostovali u Mostaru u sklopu projekta Superschool

Kao finalni nusprodukt ove dvije razmjene je zajednička web stranica partnerskih škola koja u simboličnom obliku znači i nastavak saradnje i partnerstva među njima. Na njoj će biti vidljiv i društveni i inkluzivni angažman učenika obiju škola koji će sav objavljeni sadržaj prilagoditi slijepim i slabovidnim osobama. Na taj način njihova znanja i iskustva će biti dostupna svima onima koji pokazuju interes za ovu vrstu aktivnosti i koji traže primjer o tome kako se jedna zanimljiva ideja može pretočiti u djelo od velike važnosti ne samo za lokalne već i za zajednice koje se nalaze i van granica jedne zemlje, kulture i nacije.

Kopirati
Drag cursor here to close