Uspjesi ostvareni u tekućoj godini

FMON objavio dobitnike priznanja Prijatelj znanosti

Na osnovu prijedloga Savjeta za nauku, odnosno Sektora za nauku i tehnologije Ministarstva, priznanja će dobiti 15 organizacija i pojedinaca za uspjehe ostvarene u tekućoj godini.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 11. 2022. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati su dobitnici priznanja Prijatelj nauke koja, u povodu Dana znanosti u Federaciji BiH, dodjeljuje Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i privrednog života u Federaciji Bosne i Hercegovine i Bosni i Hercegovini u cjelini.

Na osnovu prijedloga Savjeta za nauku, odnosno Odjela za znanost i tehnologije Ministarstva, priznanja će dobiti 15 organizacija i pojedinaca za uspjehe ostvarene u tekućoj godini, i to:

iz Mostara – prof.dr.sc. Alena Huseinbegović, rektorica Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru i Nastavnički fakultet ovog Univerziteta, te Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru; iz Zenice – Zenička razvojna agencija ZEDA, iz Sarajeva – dr.sc. Damir Marjanović, redovni profesor Internacionalnog univerziteta Burch, Bošnjački institut-Fondacija Adila Zulfirkapašića, Jasmin Ahmić, direktor Centra za edukaciju ''Dizart'', Prirodno-matematički fakulteta Univerziteta u Sarajevu te dr.sc. Lada Lukić Bilela i dr.sc. Senka Barudanović, redovne profesorice ovog Fakulteta, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH te Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica lista Oslobođenje; iz Tuzle – Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli-MEDICUS, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli i Udruženje hemičara Tuzlanskog kantona.

Također, u povodu obilježavanja ovogodišnjeg Dana znanosti, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti dodijelilo je i šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka/Sveučilišne knjižnice, i to onima koji su u 2022. godini najviše koristili knjižni fond, elektronske baze podataka i druge usluge ovih biblioteka.

Novčanim nagradama, odnosno sa po 300 KM, nagrađeni su: Selma Muratspahić, iz Gornjeg Vakufa - na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, Mirnesa Beganović, iz Zenice – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Zenici, Selma Begić, iz Bihaća – na prijedlog Kantonalne i univerzitetske biblioteke Bihać, Ante Raič, iz Čitluka – na prijedlog Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Mostaru, Enis Uzunović, iz Sarajeva – na prijedlog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH te Nisad Karabegović, iz Tuzle - na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close