Dobro došli

''Brucoški sat'' u Mostaru - učenici, danas postajete akademski građani

''Svečanost početka nove akademske godine je proslava znanja. Studenti, upravo u ovom trenutku postajete akademski građani'', rekao je na početku svog govora novi rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 10. 2017. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svečanost početka nove akademske godine je proslava znanja. Studenti, upravo u ovom trenutku postajete akademski građani'', rekao je na početku svog govora novi rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Naime,   Svečani početak nove akademske 2017./2018. godine za studente prve godine preddiplomskih studija svih fakulteta i akademije Sveučilišta u Mostaru je održan u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

''Svatko od vas došao je na ovu svečanost, na ovo Sveučilište, u ovaj grad sa svojim nadanjima, dvojbama, očekivanjima... Jednako kao što su to činile i generacije prije vas. I zato – dobro nam došli jer ovo sveučilište prije svega postoji zbog vas'', kazao je rektor Tomić.

Novi rektor je pojasnio, kako Sveučilište svoje programe prilagođava kako bi studenti u moderno opremljenom kampusu usvojili kompetencije, znanja i vještine potrebne, ne za zavod zapošljavanja, nego za tržište rada.

''Poseban napor činimo kako bi se povećao broj praktičnih sati nastave. Ali ne zaboravite da od vas očekujemo inicijativu'', kazao je Tomić

Dodao je  i kako će istodobno okretanje međunarodnoj rezultirati zajedničkim diplomama Sveučilišta u Mostaru, s drugim europskim sveučilištima.

 

''Zaista, živimo u vremenu u kome znanost, njene metode, i primjene igraju odlučujuću ulogu i to ne samo u oblastima znanja i obrazovanja nego u gospodarstvu, odnosima među ljudima, mijenjajući u isti mah materijalnu egzistenciju i intelektualni život cijelog stanovništva'', kaže Tomić, dodajući da znanje je prilika za izlazak iz gospodarske i svake druge krize u kojoj se ova zemlja nalazi.

''Naša zadaća je promijeniti 'kod' i shvatiti da sredstva moramo tražiti kroz projekte, domaće i međunarodne. Svi vi ovdje okupljeni u ovoj velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, lučonoše ste znanja – nekog boljeg, pravednijeg i naprednijeg društva u kojem integrirano Sveučilište ima stratešku ulogu. I zato čestitam vam na ovom danu i želim vam puno uspjeha tijekom studiranja'', kazao je Tomić.

Studenti očekuju kvalitetno znanje.

''Očekujem da ću upisom na željeni studij steći kvalitetno znanje za posao koji se školujem, te tako probubiti svoju ljubav o znanosti koju studiram'', rekla je za Bljesak.info studnetica Filozofskog fakulteta.

I Federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović, uputila je čestitku.

''Svim studentima, a posebno brucošima čestitam početak nove akademske godine, sa željom da ostvare što bolje rezultate u učenju na putu svog osobnog i profesionalnog razvoja i napretka. Neka vas poneki neuspjeh ne obeshrabri, nego bude poticaj za ostvarivanje vaših ciljeva na putu studiranja, istraživanja i usvajanja znanja, za jednu bolju budućnost za sve vas“'' navodi se u čestitci.

Ministrica je pozvala studente na sudjelovanje u realiziranju programa mobilnosti i akademske razmjene te podsjetila na to kako je Vlada Federacije BiH, na prijedlog ovoga Ministarstva, osnovala Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika Federacije Bosne i Hercegovine.

''Uskoro bi trebao biti imenovan tročlani Upravni odbor koji će u svom privremenom, tromjesečnom mandatu pripremiti Statut, pravilnike, poslovnike i druge akte potrebna za rad Fondacije u punom kapacitetu u 2018. godini. Ostvarenje ovih ciljeva približit će nas Europskom prostoru visokog obrazovanja, te smo veoma ponosni na ovu činjenicu'', istaknula je ministrica Dilberović.

Također, ukazala je i na značenje studentske prakse te činjenicu da ovo Ministarstvo, na godišnjoj razini, podrži 30-ak studenata koji obavljaju praksu u inozemstvu (medicinski fakulteti) ili studentsku praksu u okviru AIESTE mreže studentskih razmjena. U okviru ove mreže, studenti iz BiH, uglavnom tehničkih zanimanja, obavljaju praksu u inozemstvu, a studenti iz drugih zemalja, zauzvrat, obavljaju praksu kod naših poslodavaca, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close