Prezentacija

Porazni rezultati ankete: Mladi u Mostaru neaktivni, nedruštveni i netolerantni

"Osim anketiranja, proveli smo i fokus grupu sa apsolventima Nastavničkog fakulteta", kazala je za Bljesak.info voditeljica projekta i šefica Odsjeka sociologije, doc.dr. Merima Jašarević - Beganović.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 11. 2017. u 00:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Nastavničkom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru održana je prezentacija rezultata istraživanja na temu 'Nivo participacije mladih u kulturi mladih u Mostaru', a održana je i panel diskusija na temu 'Mladi i kultura mladih u Mostaru.

Istraživanje je pokazalo da među mladima u Mostaru vlada apatija, dok svoje slobodno vrijeme provode bez humanog i kreativnog djelovanja.

"U ovoj godini Nastavnički fakultet Univerziteta 'Džemal Bijedić' proveo je istraživanje koje je bilo i pod pokroviteljstvo ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH. Odsjek sociologije na spomenutom fakultetu tijekom istraživanja bavio se nivoom participacije mladih u kulturi u Mostaru. Istraživanje je bilo obimno, a generalni zaključak istraživanja je da su mladi u participaciji kulture neaktivni, nedruštveni, nesolidarni, a može se reći čak i netolerantni.

Istraživanje je obuhvatalo pitanja o stilu i načinu života, te o tipu ličnosti mladih ljudi, a rezultati su na kraju bili poražavajući. Mladi bi bez premca iskorištavali ljudske resurse, prirodne resurse, što nam pokazuje da je to generacija mladih koja nije obzirna prema svijetu i okolini u kojoj se nalaze, a pri tome nisu ni solidarni.

U ovom projektu željeli smo uključiti čitavu mrežu organizacija, kako vladinih, tako i nevladinih, te medije, kao i sve ostale organizacije koje imaju veze sa mladima. Istraživanje je obuhvatilo više od 600 ispitanika, a među njima su bili mladi iz sedam mostarskih srednjih škola (uključujući bosanski i hrvatski nastavni plan i program), četiri fakulteta, brucoše i maturante.

Osim anketiranja, proveli smo i fokus grupu sa apsolventima Nastavničkog fakulteta", kazala je za Bljesak.info voditeljica projekta i šefica Odsjeka sociologije, doc.dr. Merima Jašarević - Beganović.

Sudionik u istraživanju, doc.dr. Jasmin Peco naglasio je da je jedna trećina mladih donekle aktivna u svojoj lokalnoj zajednici, što je nizak nivo aktivizma mladih, kojim se inače podstiču društveno pozitivne vrijednosti.

"Mladi ljudi su relativno malo informirani o političkoj situaciji u svojoj lokalnoj zajednici, u svom gradu. Možemo čak reći da su donekle i politički nepismeni", dodao je Peco.

Sociolozi smatraju da je takav položaj mladih u Mostaru refleksija, ne samo posttranzicijaskog, postkonfliktnog stanja u BiH, nego generalno stanja u postmodernom društvu.

Jedan od uzroka je i loša infrastruktura, ako se ima u vidu da do 70 posto mladih koji su anketirani živi van urbanih sredina, pa je prometna infrastruktura veoma bitna kako bi mogli kreirati svoje društveno djelovanje.

Od ukupnog broja anketiranih, 72 posto nema nikakvo iskustvo u volontiranju, dok je samo devet posto anketiranih kazalo kako su aktivni u školskim, odnosno fakultetskim aktivnostima. Samo četiri posto mladih čita knjige, dok 37 post njih slobodno vrijeme provodi na internetu. 35 posto od broja ispitanih slobodno vrijeme provodi u druženju s prijateljima.

Kopirati
Drag cursor here to close