Pojedini su ljuti

X daje plave kvačice korisnicima s više od 2.500 Premium pratitelja

Svi profili s više od 2.500 verificiranih pretplatnika, bez obzira jesu li oni korisnici Premium ili Premium+ paketa, dobivaju Premium funkcije s plavom oznakom, besplatno.
Sci-Tech / Internet | 05. 04. 2024. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Plava kvačica

Na društvenoj mreži X nedavno je došlo do značajnih promjena u verifikaciji profila.

Grupa istaknutih novinara i aktivnih korisnika dobila je plave oznake koje potvrđuju autentičnost njihovih računa.

Peter Kafka iz Business Insidera podijelio je poruku koju je dobio od platforme, što jasno pokazuje da ova promjena nije slučajna.

U poruci koju je primio, navodi se da su kao priznanje njihovom utjecaju u zajednici na X-u, korisnicima dodijelili besplatnu pretplatu za X Premium, u skladu s uvjetima korištenja.

Besplatna pretplata

Uz to, objavljeno je i pojašnjenje koje otkriva da svi profili s više od 2.500 verificiranih pretplatnika, bez obzira jesu li oni korisnici Premium ili Premium+ paketa, dobivaju Premium funkcije s plavom oznakom, besplatno.

Dodatno, korisnici koji imaju više od 5.000 pratitelja automatski dobivaju Premium+ paket bez reklama, također besplatno.

Prije ovih promjena, samo su korisnici s enormnim brojem pratitelja, kao i poznate osobe i korporacije, dobivali besplatne Premium oznake. Međutim, ovaj novi korak izgleda kao napor da se istaknu i utjecajni korisnici s manjim brojem pratitelja, posebno novinari.

Očigledno je da u X-u smatraju kako im je potreban veći broj novinara s plavim oznakama. Nakon nedavnih događaja poput zemljotresa na Tajvanu, izbora u Turskoj, i rušenja mosta u Baltimoreu, neki korisnici su počeli osjećati da X više nije platforma za hitne vijesti kao što je Twitter nekada bio.

Algoritam i vidljivost

Razlog tome može biti što su novinari, koji su prije dijelili takve vijesti, sada manje vidljivi dok X-ovi algoritmi favoriziraju sadržaj i odgovore profila s plavim oznakama.

Drugim riječima, i oni koji možda ne pružaju relevantne informacije, a platili su 8 dolara, sada imaju prednost nad iskusnim novinarima koji mogu pružiti korisne i istinite informacije.

No, sada kada je plava oznaka dostupna svima po cijeni od 8 dolara, postoji grupa korisnika koja se osjeća nelagodno zbog novih promjena te tvrdi da su "nasilno verificirani". Nadaju se da će imati mogućnost ukloniti ovu oznaku.

Novinarka Business Insidera, Katie Notopoulos, ironično je komentirala da je postala "promotorica shibacoina" nakon što je dobila plavu oznaku.

Kopirati
Drag cursor here to close