Na udaru pravosuđa

Ugašen ključni financijski resurs za zloglasno tržište Hydra Darknet

Anatolij Legkodymov, ruski državljanin i osnivač platforme Bitzlato registrirane u Hong Kongu, uhićen je u Miamiju na Floridi od strane agenata FBI-a.
Sci-Tech / Internet | 19. 01. 2023. u 08:14 Anadolija Agencija
Osnivač kripto mjenjačnice Bitzlato uhićen zbog navodnog pranja novca

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko ministarstvo pravde objavilo je u srijedu da je poduzelo akciju protiv kineske platforme za razmjenu kriptovaluta i uhitilo njenog osnivača, javlja Anadolija.

Zamjenica državnog tužitelja Lisa Monako na konferenciji za novinare opisala je ovaj potez kao "značajan udarac ekosustavu kripto kriminala".

Anatolij Legkodymov, ruski državljanin i osnivač platforme Bitzlato registrirane u Hong Kongu, uhićen je u Miamiju na Floridi od strane agenata FBI-a.

U optužbama se navodi da je upravljao visokotehnološkim financijskim čvorištem koje je opsluživalo "poznate kriminalce", rekla je Monaco, tvrdeći da je platforma Bitzlato omogućila prijenos stotina milijuna dolara u nezakonitim sredstvima.

Monaco je istaknula da je Bitzlato bio ključni financijski resurs za zloglasno tržište Hydra Darknet, najduže i najveće "darknet" tržište na svijetu, odgovorno za 80 posto svjetskih "darknet" transakcija.

Kako je kazala, Hydra i Bitzlato formirali su visokotehnološku osovinu kripto kriminala, koja je uključivala nezakonite kupovine droga, ukradene financijske podatke, hakerske alate sa kripto računa koji su iznosili više od 700 milijuna dolara u transferima između 2018. i 2022. godine.

Monaco je izjavila da su nedavne akcije "pokazale svima koji žele da zloupotrijebe sustav kriptovaluta", naglašavajući da će SAD i njihovi partneri koristiti sve moguće alate "da napadnu kriminalnu upotrebu darkneta i kriptovaluta".

Video: VICE dokumentarac: Kako očistiti prljavi novac | Kriminalni poslovi
Kopirati
Drag cursor here to close