Postoji li zaštita

Broj cyber napada u BiH povećao se za 1.300 puta tjedno

Od 68 institucija u BiH, 24 su imale kibernetičke napade i u ovom trenutku poslovanje javne uprave je ugroženo, što može dovesti do krađe podataka i novca neophodnih za funkcioniranje zemlje i svakodnevnog života građana.
Sci-Tech / Internet | 11. 01. 2023. u 07:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina nalazi se na devetom mjestu po riziku od kibernetičkih prijetnji. Od 68 institucija u BiH, 24 su imale kibernetičke napade i u ovom trenutku poslovanje javne uprave je ugroženo, što može dovesti do krađe podataka i novca neophodnih za funkcioniranje zemlje i svakodnevnog života građana.

Ovo je, između ostalog, navedeno u reviziji učinka na temu "Aktivnosti institucija BiH na osiguranju osnovnih pretpostavki za cyber sigurnost".

Ugroženi podaci, novac i javna uprava je kratki rezime o cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Prema neslužbenim podacima, broj cyber napada povećao se za 1.300 puta tjedno, prenosi BHRT.

Iz Ureda za reviziju BIH su naveli: „Samo 14 od 68 institucija BiH donijelo je akte upravljanja informacionom sigurnošću. Napad na informacijski susutav Ministarstva financija i trezora BiH ugrozio bi evidencije svih financijskih transakcija institucija BiH i mogao bi uzrokovati obustavu svih plaćanja iz budžeta BiH.“

Poslije hakerskih napada na državne institucije, predstavnici Europske unije i Američke ambasade u BiH apelirali su na vlasti da ostave po strani političke opstrukcije i podjele i usvoje strategiju i zakonski okvir za kibernetičku sigurnosti, te da formiraju jaku mrežu timova, kao odgovor na računarske incidente.

Elisabet Tomašinec, šefica političkog odjela pri EU ured u BiH (10.12.2022)je kazala: „Živimo u brzom međusobno povezanom i stalno promjenjivom svijetu koji je sve više digitalan. Cyber napadi na institucije BiH pokazali su koliko je ova zemlja ranjiva na takve napade i kako je malo potrebno da se paralizuju institucije. Udar na kompanije mogao bi dovesti do bankrota i to smo vidjeli u Europskoj uniji.“

Stručnjak za cyber sigurnost ističe da je neophodna konstantna edukcija zaposlenih o cyber higijeni i svjesnost o potrebi cyber sigurnosti.

Predrag Puharić, stručnjak za cyber sigurnost smatra: „Tehnička zaštita po pravilima struke i znanstvenim saznanjima, a s druge strane edukacija korisnika koja mora biti zaista jedan od primarnih i konstantnih aktivnosti, a ne jedan kurs od dva dana da se poslije zaboravi."

Aktivnosti na donošenju zakona za cyber sigurnost pokrenute su prije šest godina, ali zbog političkih neslaganja unutra BiH taj posao još uvijek nije završen. U Ministarstvu sigurnosti BiH iako su obećali nisu nam dostavili informaciju što su poduzeli na unapređenju zaštite od cyber napada i kada bi BIH mogla konačno dobiti strateški i zakonski okvir.

Kopirati
Drag cursor here to close