Zapadne sigurnosne agencije upozoravaju

Proruski hakeri upadaju u kritičnu infrastrukturu Europe i SAD-a

Proruski hakeri predstavljaju ozbiljnu prijetnju američkoj i europskoj infrastrukturi, što je dovelo do hitnih poziva na pojačane mjere kibernetičke sigurnosti.
Sci-Tech / Internet | 04. 05. 2024. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadne sigurnosne agencije nedavno su izdale oštro upozorenje o ranjivosti infrastrukturnih sustava u SAD-u i Europi na napade proruskih hakera. Njihovo savjetovanje, koje su zajednički složili FBI, Agencija za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture i razni drugi američki i međunarodni uredi, rasvijetlilo je zabrinjavajući trend da proruski haktivisti aktivno ciljaju na ranjive industrijske sustave kontrole.

Ti hakeri uspjeli su se infiltrirati u operativnu tehnologiju u kritičnim sektorima kao što su sustavi vodoopskrbe i otpadnih voda, brane, energetike te prehrambenog i poljoprivrednog sektora. Iskorištavanje slabosti zastarjelog softvera i korištenje slabih lozinki bili su među njihovim preferiranim metodama upada.

Sigurnosne agencije izdale su upozorenje ističući tendenciju proruskih hakera da preuveličavaju svoje sposobnosti. Međutim, neovlašteni pristup koji dobivaju i dalje predstavlja značajan problem za sigurnosne agencije.

Kao odgovor na ove prijetnje, upozorenje je naglasilo hitnu potrebu za poboljšanim praksama kibernetičke higijene i provedbom strožih sigurnosnih mjera. Preporuke su uključivale hitne radnje kao što su promjena lozinki za operativnu tehnologiju, postavljanje protokola za provjeru autentičnosti s više faktora i smanjenje izloženosti operativne tehnologije internetu.

Ranije ove godine, značajan incident koji je uključivao hakiranje vodenog tornja u Teksasu, pripisan skupini poznatoj kao Sandworm, naglasio je ozbiljnost situacije. Sandworm, koji se povezivao s Rusijom, tvrtka za kibernetičku sigurnost Mandiant, u vlasništvu Googlea, okarakterizirala je kao visoko sofisticiranog aktera prijetnji koji se bavi širokim spektrom zlonamjernih aktivnosti, uključujući špijunažu i operacije utjecaja.

Grupa je privukla međunarodnu pažnju kada je američko Ministarstvo pravosuđa 2020. godine optužilo članove za njihovu umiješanost u ometanje američkih predsjedničkih izbora 2016. godine. Sandworm ima povijest globalnih hakerskih poremećaja, prethodno ciljajući na zemlje poput Ukrajine i Južne Koreje, javlja Business Insider.

Kopirati
Drag cursor here to close