Iskreno

Musk o mreži X: ''Možda ćemo propasti..."

Ovo nije prvi put da je Musk spomenuo potencijalnu propast društvene platforme koju je kupio prošle godine, ali je vjerojatno jedan od njegovih najozbiljnijih osvrta na budućnost društvenih mreža do sad.
Sci-Tech / Internet | 23. 08. 2023. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužna je istina da trenutno nema velike društvene mreže. Možda ćemo propasti, kao što su mnogi predvidjeli, ali ćemo se potruditi da ostane barem jedna, napisao je Elon Musk na svom profilu na platformi X (bivšem Twitteru).

Ovo nije prvi put da je Musk spomenuo potencijalnu propast društvene platforme koju je kupio prošle godine, ali je vjerojatno jedan od njegovih najozbiljnijih osvrta na budućnost društvenih mreža do sad.

S obzirom na to da platforma X (odnosno bivši Twitter) danas gotovo da nimalo ne podsjeća na mnogima omiljenu mikroblogersku platformu, Muskov komentar vjerojatno nije daleko od istine, javlja Zimo.

Podsjetimo, Musk je Twitter službeno kupio u listopadu 2022. godine za nevjerojatnih 44 milijardi dolara, nakon što je više od šest mjeseci nagovještavao, najavljivao, a onda povlačio svoje ponude.

Otkako je ušao u sjedište Twittera s umivaonikom u rukama, Twitter je ostao bez gotovo 80 posto svojih zaposlenika, uvedene su brojne promjene - od uvođenja pretplate, novih mogućnosti, povratka blokiranih korisnika pa do promjene imena cijele platforme.

Sve te promjene rezultirale su revoltom među dijelom korisnika koji su potražili druge alternative, ali i gubitkom vrijednosti same kompanije. Dovoljno je reći da je u samo šest mjeseci, Twitteova vrijednost na tržištu pala s 44 milijarde, koliko je Musk platio, na samo 15 milijardi dolara. Musk je na različite načine pokušao zaustaviti gubitak novca. Od rasprodaje dijela Twitterovog inventara, preko otpuštanja zaposlenika pa do uvođenja različitih pretplata i naplata.

Jedna od posljednjih promjena u nizu je ukidanje korisničke mogućnosti da blokiraju druge korisnike. Opcija, koju su mnogi koristili kako bi onemogućili zlostavljanje na toj platformi, a koju su neki nazvali "samoobranom", tako odlazi u povijest. Zanimljivo je da je podršku Muskovom potezu dao suosnivač i bivši direktor Twittera, Jack Dorsey, koji je u više navrata davao podršku ostalim, pomalo kontroverznim, potezima.

Musk je već ranije jasno rekao kako želi X pretvoriti u platformu koja će služiti za sve - od komunikacije do naručivanja hrane i predmeta te plaćanja u trgovini, slično kao kineski WeChat.

Twitter je kupila X Corp kako bi osigurala slobodu govora i kao poticaj za X, aplikaciju za sve, napisao je Musk na svom profilu.

Analitičari su podijeljeni oko toga je li tako nešto uopće moguće i kako će se to odraziti na "ono što je nekad bilo poznato kao Twitter". Dok marketinški stručnjaci podržavaju "čisti početak" promjenom imena i logoa, financijski i pravni stručnjaci upozoravaju da i brojne druge kompanije imaju registriran "X" kao svoj znak, ali i da bi stvaranje takve "jedinstvene aplikacije" značilo prilagođavanje brojnim regulativama diljem svijeta. A to, do sad, nije nikome uspjelo.

Kopirati
Drag cursor here to close