Ima mogućnosti

Huawei pronašao način za zaobilaženje ograničenja američkog izvoza

Kineski dobavljač Huawei Technologiesa isporučuje klijentima nove čipove za nadzorne kamere domaće proizvodnje, rekla su dva izvora, signalizirajući da tehnološki div pronalazi načina da zaobiđe ograničenja američkog izvoza.
Sci-Tech / Internet | 20. 09. 2023. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka godine čipove proizvođačima nadzornih kamera isporučuje tvrtka HiSilicon, Huaweijeva samostalna podružnica, tvrde dva izvora. Jedan od njih upućen je u situaciju u nabavnim lancima u tom sektoru.

Skupina kupaca uključuje i kineske tvrtke, navodi jedan od izvora, javlja Zimo.

Čipove za nadzorne kamere relativno je lako proizvesti, za razliku od procesora za pametne telefone, rekao je izvor upoznat s opskrbnim lancem industrije nadzornih kamera, dodajući da bi povratak HiSilicona izazvao potres na tržištu.

Presudilo je to što je tvrtka, po svemu sudeći, zaobišla američka ograničenja izvoza softvera za projektiranje čipova. U ožujku Huawei je objavio da je postigao napredak u razvoju alata za čipove starije generacije, od 14 i više nanometara.

Ta je tehnologija starija, ali predstavlja napredak za tvrtku, tumači Reuters.

Sva tri izvora inzistirala su na anonimnosti zbog osjetljie teme, a Huawei je odbio komentirati.

Huawei je HiSilicon utemeljio 1991. godine, povjerivši mu posao projektiranja čipova. Od 2004. kompanija ima status samostalne podružnice u Huaweijevom vlasništvu.

HiSilicon uglavnom isporučuje čipove za Huaweijevu opremu, ali njegovi kupci uključuju i Dahua Technology i Hikvision. Do 2019. bio je dominantan dobavljač čipova za sektor nadzornih kamera, s udjelom u globalnom tržištu od 60 posto, po brokerskoj kući Southwest Securities.

Do 2021. godine spustio se na samo 3,9 posto, prema podacima konzultantske tvrtke Frost & Sullivan.

Prije desetak dana Huawei je javnosti predstavio i novi model pametnog telefona koji koristi sofisticirane čipove kineske proizvodnje, prema tvrdnjama analitičara, a korisnici na društvenim mrežama ustvrdili da razvija brzinu po standardima 5G.

Kineski državni mediji i javnost ustvrdili su da Mate 60 Pro označava povratak Huaweijevog poslovanja s pametnim telefonima, nakon zastoja koji su izazvale američke sankcije.

Istraživačka tvrtka TechInsights testirala je Huaweijev novi mobitel i zaključila da ga pokreće novi čip Kirin 9000S, koji je po njihovoj procjeni proizveo kineski Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

Huawei nije komentirao 5G mogućnosti telefona niti je naveo kako je proizveo novi, sofisticirani čip. Seriju Kirin projektirao je HiSilicon, koji ga je prije američkih sankcija Huaweiju proizvodio u suradnji s tajvanskim TSMC-om.

SAD nema dokaza da Huawei može u velikim količinama proizvoditi pametne telefone sa sofisticiranim čipovima, izjavila je u utorak američka ministrica trgovine Gina Raimondo.

Kopirati
Drag cursor here to close