Posljednje upozorenje

Google počinje s brisanjem Gmail računa

Prije brisanja računa Google će korisnicima poslati više upozorenja, a jednom kada se podaci obrišu, više neće biti dostupni.
Sci-Tech / Internet | 12. 11. 2023. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je ranije ove godine najavio novu politiku za neaktivne račune koja uskoro stupa na snagu, a u sklopu tih novih pravila kompanija će započeti s brisanje određenih računa. Kao razlog brisanja navodi se sigurnost te su iz Googlea ponovno poslali upozorenje svim korisnicima Gmaila i Diska čiji su računi neaktivni, da im prijeti trajno brisanje. Sigurnosni problem s takvim računima, koji su iz određenog razloga napušteni i zaboravljeni, odnosno ostavljeni bez nadzora, jest što ih to čini ranjivima na različite hakerske napade. Takvi se računi, ako padnu u ruke hakera i kibernetičkih kriminalaca mogu iskorištavati za maliciozne aktivnosti, spam, krađu identiteta itd., objasnili su iz Googlea.

Njihova nova pravila na snagu stupaju s prvim danom prosinca, a tada će i Google početi s brisanjem dijela neaktivnih računa. Ugroženi su svi računi spomenutih Googleovih usluga koje nisu korišteni minimalno dvije godine. Već za tri tjedna američki tehnološki div počet će s gašenjem takvih računa te iz Google posebno naglašavaju kako, jednom kada se ti računi izbrišu, više neće biti moguće vratiti te podatke.

Neaktivni računi neće tek tako nestati preko noći i bez znanja osoba koje su ih otvorile. Naime, prije trajnog brisanja Google će korisnicima poslati više upozorenja u kojima će ih upozoriti na sudbinu koja im prijeti, a osim na mailove koje namjeravaju obrisati, upozorenje će poslati i na sve druge mailove koji su povezani s tim računima. S obzirom na to da korisnici često koriste Googleove podatke za pristup trećim stranicama, brisanje računa moglo bi se odraziti i na pristup takvim stranicama.

Politika neaktivnih računa ne odnosi se na posebne uređaje koji su povezani s računima, već konkretno na same račune te, kako bi se uređaji smatrali aktivnim, korisnici moraju napraviti akcije s računom na bilo kojoj platformi na kojoj su prijavljeni. Također, treba naglasiti kako se nova pravila odnose samo na privatne Googleove račune i ne odnose se na profile povezane sa školama, kompanijama i drugim organizacijama.

Postoje i neki izuzeci pa Google tako neće brisati neaktivne račune, ako je s tih računa na YouTubeu objavljen barem jedan videozapis, čak i ako razdoblje neaktivnosti takvih računa traje godinama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close