Nova era

E-sport će imati svoje Olimpijske igre

Digitalna revolucija, a posebno umjetna inteligencija i esportovi, nude nam ogromne mogućnosti.
Sci-Tech / Internet | 29. 12. 2023. u 16:28

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesionalni sportaši diljem svijeta odbrojavaju posljednje mjesece uoči Olimpijskih igara koje bi se 2024. godine trebale održati u Parizu. I dok su neki već davno osigurali svoju olimpijsku normu, drugima se ta prilika još pruža na nadolazećim natjecanjima.

Upravo bi Olimpijske igre u Parizu po prvi put trebale ugostiti i nešto drugačije sportaše. One koji ne udaraju loptu ili trče po terenu, već one koji svoje vrhunske rezultate postižu iz udobnosti vlastitih stolaca koristeći računala.

Govorimo o esportašima koji bi svoje sposobnosti trebali po prvi put pokazati i na ovim Olimpijskim igrama. No, hoće li i tamo ostati za sljedeće Olimpijske igre, tek će se odlučiti.

Ako pitate predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, Thomasa Bacha, esportu i esportašima trebalo bi osigurati prostor na kojem bi se mogli ravnopravno natjecati. A to je, po njegovom mišljenju, zasebne esport Olimpijske igre.

Digitalna revolucija, a posebno umjetna inteligencija i esportovi, nude nam ogromne mogućnosti. Moramo ih odmah uhvatiti. Zbog toga Komisija za esport MOO-a proučava stvaranje Olimpijskih esport igara. Ovaj novi pothvat esport zajednica je prihvatila s entuzijazmom. Zaista postavljamo nove temelje. Snažan zamah potvrđuje veliki potencijal koji za nas predstavlja ovaj uzbudljivi digitalni projekt. Kakav god oblik Olimpijske esport igre poprimile, naši parametri i uvjeti su postavljeni. Ostat ćemo vjerni našim vrijednostima – olimpijskim vrijednostima mira, poštovanja, nediskriminacije i solidarnosti, naveo je u svojoj novogodišnjoj poruci Bach.

Podsjetimo, MOO još je 2021. godine pokrenuo virtualnu Olimpijsku seriju te 2022. Olimpijski tjedan esportova tijekom kojeg su se esportaši natjecali u 10 računalinih igara sportske tematike - bejzbol, streljaštvo, moto sport, biciklizam, šah, streljaštvo, jedrenje, tae-kwon-do, ples i tenis.

Je li to dovoljno za Olimpijske esport igre ili će MOO posegnuti za nekim drugim popularnim igrama kao što su dosadašnja FIFA ili pak Counter Strike, za sad nije poznato.

No, da se MOO okreće sve više tehnologiji i digitalizaciji, ne bi li tako privukao i mlađu publiku, pokazuje Bachova poruka o uvođenju umjetne inteligencije.

Kada je riječ o umjetnoj inteligenciji, naš imperativ "promijeni se ili budi promijenjen" dobiva novo značenje. Želimo iskoristiti transformativnu moć umjetne inteligencije za podršku sportašima i poticanje razvoja sporta. Ovdje se radi o prepoznavanju talenta; stvaranje individualiziranih metoda treninga; učiniti ocjenjivanje objektivnijim; prilagođavanje individualnog iskustva gledanja milijardi olimpijskih navijača. Mogućnosti su bezgranične..., poručio je Bach.

Očito je da će tehnologija igrati sve veću ulogu i u sportu.

Kopirati
Drag cursor here to close