Google zabranio instaliranje dodataka

Dodaci za Chrome ubuduće samo iz službene trgovine

Google će zabraniti instaliranje dodataka u svoj internetski preglednik iz svih izvora osim iz Chrome Web Storea.
Sci-Tech / Internet | 14. 06. 2018. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velik broj dodatka koji se mogu instalirati u Chrome zasigurno obogaćuju korisničko iskustvo, ali ako se njihova distribucija radi bez kontrole onda mogu nanijeti i štetu – tako smo primjerice često viđali razne maliciozne dodatke ili one koji rudare kriptovalute bez znanja korisnika.

Google je stoga odlučio ovakvoj praksi stati na kraj na prilično rigorozan način. Zabranit će, naime, instaliranje dodataka u preglednik Chrome iz svih drugih izvora osim sa službene trgovine, Chrome Web Storea.

Primijetili su, kažu, da su dodatne informacije koje se u ovoj trgovini mogu naći uz razne aplikacije od ključne važnosti za kvalitetno korisničko iskustvo. Promjena koju najavljuju pogodit će korisnike sklone eksperimentiranju s brojnim dodacima, kao i njihove developere. Stoga su je u Googleu odlučili provesti postupno, piše Bug.hr.

U prvoj fazi, koja započinje odmah, svi novoizrađeni dodaci za Google Chrome morat će biti distribuirani isključivo putem Chrome Web Storea, i to će prijelazno razdoblje potrajati tri mjeseca. Od 12. rujna instalacije s drugih mjesta bit će onemogućene i svi će linkovi na vanjskim stranicama upućivati korisnike u Web Store, dok će u prosincu, s Chromeom 71, biti ukinut i API za vanjsku (inline) instalaciju dodataka.

Umjesto linkova za instaliranje dodatka na drugim će stranicama developeri morati postaviti one koji vode na Web Store, a Google im omogućava i izradu personaliziranih "bedževa" koji će korisnike upućivati na službeni izvor dodataka.

Kopirati
Drag cursor here to close