Rođendan

Desetljeće Google Chromea

Osjećate li se staro? Google je svoj internetski preglednik predstavio prije deset godina, početkom rujna 2008., i od tada je izdao 68 stabilnih verzija i mnoge manje nadogradnje.
Sci-Tech / Internet | 04. 09. 2018. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je svoj prvi internetski preglednik svijetu predstavio prije 10 godina, 1. rujna 2008. godine. Istoga je dana na svojim stranicama objavio strip kojim pojašnjava sve prednosti njegove arhitekture – poput korištenja "sandbox" tehnologije izolacije pojedinih procesa, i tome slično.

Prva javno dostupna inačica Chromea, beta verzija za Windowse, u distribuciju je puštena dana nakon toga, 2. rujna. Prva službena stabilna verzija Chromea stigla je u prosincu iste godine.

Nedugo po pojavi Chrome je zadobio simpatije korisnika svojom jednostavnošću i brzinom. Već za godinu dana u tržišnom je udjelu prestigao Safari i Operu, a već tada primjetan je njegov utjecaj na kontinuirano sve lošiji Internet Explorer, piše Bug.hr.

Svojeg glavnog konkurenta, Mozillin Firefox, Chrome će po udjelu prestići 2011. godine, a niti godinu nakon toga postat će popularniji i od Microsoftovog IE-a.

2010. godine Chrome je stigao na macOS, da bi se 2012. proširio i na Android i iOS. Od tada je, posljednjih šest godina, Chrome neprikosnoven kao vodeći internetski preglednik u svijetu, kako na desktopu tako i na mobilnim uređajima.

Trenutačno je aktivna stabilna verzija Chromea 68, a kroz nekoliko će dana postati dostupna i verzija 69, u kojoj se svim korisnicima sprema prelazak na novi dizajn, a iz Googlea nam za ovaj utorak najavljuju i neko dodatno iznenađenje.

Kopirati
Drag cursor here to close