Incognito mod

Anonimni način rada u Google Chromeu uopće ne štiti privatnost korisnika

Ukoliko koristite Chrome, svejedno se može od strane osobe s administratorskim ovlastima nadgledati sve što radite ili ste radili.
Sci-Tech / Internet | 27. 08. 2018. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google bez obzira na odabir incognito moda za rad od strane korisnika može prikupljati njegove podatke, što znači da se zapravo na taj način privatnost ni najmanje ne štiti. A reklamiralo se upravo drugačije i zato je Chrome internetski preglednik dobio dodatno na popularnosti, koja bi sad mogla pasti.

Dokaze da se podaci korisnika u incognito modu (anonimno) mogu svejedno prikupljati od strane Googlea prikupio je Douglas Schmidt, profesor na američkom sveučilištu Vaderbilt u Nashvilleu. Tvrdi da Google to ne može u datom trenutku, ali može retroaktivno stvoriti poveznicu između privatnog surfanja korisnika s njegovim korisničkim imenima i računima koje koristi online, piše ICTbusiness.info.

"Aktivnost na svakoj web stranici koja koristi Googleove oglase može se povezati s računima na YouTubeu, Gmailu ili bilo kojem drugom Googleovom računu", naglasio je Schmidt te time bacio sjenu na sve Googleove tvrdnje i zapravo potvrdio sve što je Gizmodo otkrio još u studenom prošle godine.

Naime, tad se ustvrdilo da povijest aktivnosti u Chromeu neće biti zabilježena, ali ni da je privatnost korisniku osigurana. Jer, napisali su na Gizmodo, ukoliko koristite Chrome, svejedno se može od strane osobe s administratorskim ovlastima nadgledati sve što radite ili ste radili. Zapravo, neovisno o pregledniku, Internet Service Providers (ISP) i vaš nadređeni ili administrator računala, imat će uvid u sve aktivnosti.

Čak će i ono što preuzimate biti dostupno ukoliko sami to ne uklonite. Također, sve zabilješke će biti vidljive, kao i favorizirane stranice. Dakle, privatni mod zapravo je najsigurnije kod kuće, ako je stvar u prikrivanju onoga što činite od vama bliskih i poznatih osoba. Izvan vašeg privatnog okruženja ovo ima malo smisla.

Nije ni to sve, web stranice i aplikacije će vas prepoznati dok se vratite koristiti ih, što znači i da "treća strana" bilježi vašu aktivnost neovisno o tome jeste li namjestili privatne opcije ili niste. Kao što možete iz ovoga zaključiti, vaši će podaci svejedno bezbrižno biti prikupljane od strane kompanija kao Amazon, Facebook ili Google, koji koriste sve što radite kako bi bolje poslovali s oglašivačima.

Ako ste pomislili da je ovo sve, nije, Gizmodo se odlučio istražiti cijelu priču još i dalje pa otkriva da čak i ekstenzije vašeg internetskog preglednika prate šta radite dok mislite da ste u privatnom načinu rada, a to znači da samim time ni ne poštuju ono što ste kroz isti taj internet preglednik namjestili takav način rada, piše ICTbusiness.info.

Za kraj, lozinke i korisnički računi se također pamte ukoliko imate aktivirane "keylogger" aplikacije. Stoga, i kad koristite privatni način rada, nemojte se baš previše zanositi i misliti da ste sigurni od svih od kojih želite biti sigurni. Ukratko, ovaj način rada i nije od neke pomoći kako se čini na prvu.

Kopirati
Drag cursor here to close