"Kršenje ustavnih prava"

Stranka podnijela krivičnu prijavu protiv "fact-checkera"

"Prijavljeni su svojim djelovanjem stvarali kod korisnika društvenih mreža osjećaj straha od blokiranja profila prilikom dijeljenja informacija jer se i istinita vijest označava lažnom", stoji u priopćenju BOSS.
Sci-Tech / Internet | 30. 12. 2021. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalnom tužiteljstvu FBiH podnesena je krivična prijava od strane odvjetnika Mirnesa Ajanovića, predsjednika BOSS-Bosanske stranke, protiv vlasnika, urednika i navodnih istraživača i tzv. "fact-checkera" iz portala Istinomjer.ba i Raskrinkavanje.ba, koji već mjesecima oduzimaju pravnim i fizičkim licima i medijima ustavno pravo na slobodu izražavanja kroz društvene platforme, stoji u priopćenju Bosanske stranke.

Kako navode, "prijavljeni su sadržaj koji bi problematizirao sigurnost i efikasnost cjepiva protiv Covid-19 ili navođenje činjenica o mogućim komplikacijama prilikom primjene navedenog cjepiva, uključujući i zakonitost prometa cjepiva označavali kao lažne ili neistinite vijesti uz prijetnju blokade Facebook profila, zanemarujući službena uputstva proizvođača cjepiva protiv Covid-19 dostupna kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a za koja su prijavljeni morali znati".

"Prijavljeni su kao organizirana grupa blokiranjem prava na objektivno informiranje djelovali na stvaranju iluzije kod građana da su sva cjepiva sigurna i da se mogu davati svima te da se mogu davati djeci i trudnicama, iako upute jasno navode da za neka cjepiva trudnoća predstavlja kontraindikaciju - zabranu primanja cjepiva, a da su proizvođači u važećim uputama za vrijeme preporuka cijepljenja djece iznad 12 godina definirali starosnu dob iznad 16 ili 18 godina. Prijavljeni tzv. 'fact-checkeri' nisu problematizirali ni javne pozive za cijepljenje starijih osoba, koje spadaju u rizične grupe za prijem vakcina zbog ozbiljnih koroničnih bolesti prema službenim uputama proizvođača nekih vakcina gdje se jasno navode kontraindikacije", navode iz BOSS-a.

Oni ističu kako su "prijavljeni jer su protuzakonito subjektivnom selekcijom davali nesmetan prostor radikalnoj politici cijepljenja i prinudnom forsiranju cijepljenja što je rezultiralo uvećanjem profita proizvođača cjepiva, a gušili, zabranjivali i označavali lažnim sadržaj koji je iznosio u javnost bitna pitanja o sigurnosti cjepiva, činjenice, pa čak i službene upute proizvođača cjepiva kao i službene informacije nadležnih organa.

Prijavljeni su svojim djelovanjem stvarali kod korisnika društvenih mreža osjećaj straha od blokiranja profila prilikom dijeljenja informacija jer se i istinita vijest označava lažnom, čime su prekršili odredbe Krivičnog zakona FBiH iz člana 177. - Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina, a u vezi s članom 31. – Suučesništvo, 126. – Odgovornost pravne osobe, 340. – Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i 342. – Organirizirani kriminal, za što su propisane kazne zatvora do deset godina.

"S obzirom da UG 'Zašto ne', prema njihovim navodima, surađuje s kompanijom 'Meta', koja je u vlasništvu društvene platforme 'Facebook', na kojoj prijavljeni utječu na ograničavanje sadržaja korisnika, autora i medija, nadležno tužiteljstvo je dužno provjeriti da li su prijavljeni djelovali prema pravilima kompanije 'Meta' u tzv. 'fact-checkingu' te da li je navedena kompanija bila upoznata s blokiranjem prava na objektivno informiranje njihovih korisnika", priopćili su iz BOSS-a.

Navode kako je uz prijavu zatraženo da optužnicom zatraži zabrana vršenja djelatnosti pravnog lica 'UG Zašto ne' kako dalje ne bi vršili krivična djela, kao i da se utvrdi da li su djelovali protivno smjernicama svojih financijera i jesu li su znali za izvršenje krivičnih djela.

"Krivična prijava na sličnim osnovama podnesena je i protiv organizacije Faktograf.hr zbog blokiranja istinitih informacija u pogledu covid-potvrda u Bosni i Hercegovini, sa zahtjevom da se upotrebom instituta Međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima izvrše neophodne istražne radnje u Republici Hrvatskoj ili proslijedi krivična prijave na postupanje nadležnom tužiteljstvu u Republici Hrvatskoj", stoji u priopćenju Bosanske stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close