Nagodili se

700 milijuna dolara kazne: Google prihvaća uvjete saveznih država

Problem je što svi Googleovi ustupci u nagodbi dolaze s rokom trajanja, dok neki smtraju da čak i nije riječ o nikakvim ustupcima.
Sci-Tech / Internet | 19. 12. 2023. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je nedavno izgubio sudski spor s tvrtkom Epic Games u kojem je porota presudila da imaju nezakonit monopol u trgovini aplikacija Google Play.

Ali to nije bila jedina pravna bitka za Google. U rujnu je postignuta nagodba zbog slične tužbe koju je podiglo 50 američkih saveznih državnih odvjetnika, a sad su u javnost dospjeli i detalji: Google je pristao na nagodbu od 700 milijuna dolara zajedno s nekim manjim prilagodbama poslovanja svoje trgovine u SAD-u.

Što se i na koji način mijenja?

Značajna promjena koja je dogovoren nagodbom podrazumijeva da će Google omogućiti razvojnim programerima da korisnike usmjeravaju s Google Play Trgovine tijekom sljedećih nekoliko godina. Iako se ta izmjena može činiti značajnom, dolazi s rokom trajanja, a mnogi smatraju da su neki od ustupaka manje učinkoviti, javlja Zimo.

Dokument ngodbe ima 68 stranica, no niže navedeni su najbitniji dijelovi te nagodbe:

- Google će morati platiti ukupno 700 milijuna dolara (otprilike 21 dan Googleove operativne dobiti samo od trgovine aplikacija), od čega će 629 milijun dolara otići potrošačima koji su možda preplatili aplikacije ili kupnje unutar aplikacije putem Google Playa nakon poreza, odvjetničkih naknada i tako dalje, dok će se 70 milijuna dolara koristiti kako odluče državni odvjetnici, a milijun dolara će otići na provođenje nagodbe.

- Tijekom idućih sedam godina Google će "nastaviti tehnički omogućavati Androidu da dopušta instalaciju aplikacija trećih strana na mobilne uređaje putem sredstava koja nisu Google Play".

- Tijekom pet godina Google će dopustiti razvojnim programerima da ponude alternativni sustav naplate u aplikaciji uz Google Play (naplata po izboru korisnika).

- Tijekom pet godina Google neće prisiljavati programere da ponude svoje najbolje cijene korisnicima koji odaberu Google Play i Google Play naplatu.

- Tijekom četiri godine Google neće prisiljavati programere da šalju naslove na Google Play u isto vrijeme kad i druge trgovine.

- Tijekom pet godina Google neće prisiljavati tvrtke da isključivo stavljaju Google Play na telefon ili njegov početni zaslon.

- Tijekom četiri godine Google neće spriječiti OEM-ove da daju prava za instaliranje unaprijed učitanim aplikacijama.

- Tijekom pet godina Google neće tražiti "pristanak" prije nego što OEM unaprijed učita trgovinu aplikacija treće strane.

- Tijekom četiri godine Google će dopuštati trgovinama aplikacija trećih strana da ažuriraju aplikacije bez potrebe za odobrenjem korisnika.

- Tijekom četiri godine Google će dopustiti trgovinama aplikacija koje se učitavaju sa strane da koriste svoje API-je i "podjele značajki" za pomoć pri instaliranju aplikacija.

- Tijekom pet godina, Google će svoja dva upozorenja pretvoriti u jedan korisnički upit koji će glasiti na slijedeći način: Vaš telefon trenutno nije konfiguriran za instaliranje aplikacija iz ovog izvora. Davanje dopuštenja ovom izvoru za instaliranje aplikacija moglo bi ugroziti vaš telefon i podatke.

- Tijekom pet godina Google će programerima koji sudjeluju u naplati po izboru korisnika dopustiti da obavijeste svoje korisnike o boljim cijenama na drugim mjestima i da dovrše transakcije korištenjem postojećeg rješenja za naplatu temeljenog na webu razvojnog programera u ugrađenom web-pregledniku unutar njegove aplikacije.

- Tijekom šest godina Google će i dalje dopuštati razvojnim programerima da koriste podatke za kontakt dobivene izvan aplikacije ili unutar aplikacije (uz pristanak korisnika) za komunikaciju s korisnicima izvan aplikacije.

- Tijekom šest godina Google će dopustiti aplikacijama koje se koriste samo za konzumaciju sadržaja (npr. Netflix, koji ne dopušta plaćanje na uređaju) da obavještavaju korisnike o boljim cijenama na drugim mjestima, bez povezivanja s vanjskim web stranicama. Primjer takve obavijesti bi glasio otprilike ovako: Dostupno na našoj web stranici za 9,99 dolara.

- Tijekom šest godina Google neće zabraniti razvojnim programerima da korisnicima otkriju bilo koju uslugu ili druge naknade povezane s Google Playom ili sustavom naplate Google Playa.

Kad se sve to zbroji, Googleova trgovina aplikacija mogla bi izgledati nešto drugačije no što smo navikli tijekom proteklog desetljeća.

Kako će na kraju izgledati nagodba?

Tijekom suđenja Epic protiv Googlea, Google je tvrdio da korisnici već mogu instalirati aplikacije trećih strana na različite načine, naglašavajući njihovu fleksibilnost u ugovorima s programerima, proizvođačima originalne opreme (OEM) i pružateljima usluga. Naime, neke promjene povezane s Googleovim programom naplate po izboru korisnika možda neće biti tako transformativne kao što se čine.

Unatoč tvrdnjama o pružanju izbora korisniku, ispitivanje je otkrilo da sudionici programa naplate po izboru korisnika dobivaju slabih 4 posto popusta na Googleovu naknadu. Ova stopa ostaje nepromijenjena nakon nagodbe, što izaziva zabrinutost oko njezine pravednosti. Osim toga, Google zadržava ovlasti da zabrani razvojnim programerima, kao što je Netflix, da se povezuju na njihove web stranice kako bi ponudili snižene cijene.

Kao odgovor na nagodbu, Google je najavio planove za proširenje programa naplate po izboru korisnika do odobrenja suda. Naime, programeri igara iz SAD-a sad će se kvalificirati za program, proširujući njegovu prethodnu dostupnost u Južnoj Koreji, a uskoro i u Europi.

Izvršni direktor Epic Gamesa Tim Sweeney kritizirao je nagodbu na platformi X, smatrajući je "nepravdom" prema korisnicima i programerima Androida. Sweeney je tvrdio da to podržava Googleovo nametanje monopola od 30 posto na rentu, zamjenjujući antikonkurentnu Google Play naplatu novom "naplatom po izboru korisnika", dodajući ono što on smatra besmislenim Googleovim porezom od 26 posto.

Sve navedeno još uvijek čeka odobrenje suca, koji bi svoje mišljenje o predloženoj nagodbi trebao dati početkom veljače 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close