Duvar

Znanstveni sat: Predavanje o vještini građenja suhozida i suhozidnih građevina

Sci-Tech / Flash | 11. 11. 2016. u 20:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je Znanstveni sat u okviru kojeg je održano predavanje na temu ''Valoriziracija, promoviranje i obnova suhozidne baštine u Europskoj uniji - iskustva i izazovi''.

Suorganizator je bila Udruga ''Hrvatsko društvo čuvara baštine'' iz Širokog Brijega, koja Dan europske baštine obilježava raznovrsnim aktivnostima, kroz suhozidne radionice, izložbu i ovo predavanje.

Na početku je dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivan Lovrić pozdravio sve goste i sudionike u prepunom amfiteatru, izrazio zadovoljstvo da se ovo predavanje događa na Građevinskom fakultetu i podsjetio na dva održana međunarodna simpozija o kamenu proteklih godina.

Moderator mr. sc. Krešimir Šaravanja je nešto šire govorio o aktivnostima Fakulteta zadnjih 5-6 godina u području promoviranja vrijednosti autohtonog kamena. Započela je priprema 3. međunarodnog simpozija ''Hercegovina - zemlja kamena'', planiranog za lipanj sljedeće godine, sa planiranom izložbom svih proizvođača kamena u BiH.

Proteklih godina održano je više predavanja i okruglih stolova, kao i 12 diplomskih radova iz ove oblasti, a objavljen je veliki broj znanstvenih i stručnih radova o kamenu. Studenti Građevinskog fakulteta su zadnji broj svog časopisa ''Nestabilnost'' u potpunosti posvetili kamenu.

Glavno je predavanje održao Filip Bubalo, prof. povijesti/muzeolog iz Splita, predsjednik udruge ''4Grada-Dragodid'', koji je posjetitelje na brojnim primjerima iz prakse upoznao s djelovanjem udruge i ukazao na važnost očuvanja bogate suhozidne baštine te je iscrpno pojasnio karakteristike ovakvog načina gradnje i mogućnosti ponovnog uvođenja tradicijskih praksi kao ekološkog i održivog načina korištenja prirodnih resursa.

Vještina građenja suhozida i suhozidnih građevina tradicijska je baština mediteranskog prostora koja je značajno oblikovala krajolike Hercegovine i Dalmacije.

Nakon predavanja posjetitelji su pozvani na dijalog i razgledavanje izložbe na temu ''Hercegovački suhozidi''.

''Stoljećima su marljive težačke ruke vadile kamen iz zemlje i slagale ga stvarajući impresivne građevine bez korištenja vezivnog materijala. Tisuće metara suhozidnih ograda, gospodarski i stambeni i razni drugi objekti predstavljaju spomenike ljudskog truda i mudrosti naših predaka. Ubrzana izgradnja posljednjih desetljeća uzrokovala je povećanu potrebu za kamenom, koja je podmirena iz suhozidnih građevina. Suhogradnja i suhozidi su dio našeg današnjeg krajolika, te spomenici naše starije prošlosti. Sačuvat ćemo ih prije svega temeljitom inventarizacijom i vrjednovanjem, a onda i izradom elaborata i studija revitalizacije. Stoga je potrebno djelovanje svih nadležnih institucija u svrhu njihove istinske obnove'', kazao je Ivan Dugandžić, voditelj projekta „Suhozidna kulturna baština“.

Kopirati
Drag cursor here to close