ZZO HNŽ

Osnovni paket zdravstvenih prava iz 2009. godine nije u primjeni

Sci-Tech / Flash | 11. 11. 2016. u 14:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije priopćio je kako u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji zakon prema kojem su određene kategorije osiguranika oslobođene osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite, odnosno plaćanja participacije za pružene usluge zdravstvene zaštite.

Sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH, osobno sudjelovanje osiguranih osoba može se utvrditi za određene vidove korištenja zdravstvene zaštite, navode iz Zavoda te napominju kako je Parlament FBiH 2009. godine usvojio Odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, ali tvrde da se ne primjenjuje.

Odluka se ne primjenjuje jer Ministarstvo zdravstva FBiH nije sačinilo stručno-metodološke upute i programe potrebne za provođenje iste, niti je definiran način financiranja Osnovnog paketa zdravstvenih prava, stoji u priopćenju.

U njemu se daljnje pojašnjava kako su, ovisno od financijskih mogućnosti županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja i financijskih mogućnosti samih županija, a sukladno svojim nadležnostima, županijske skupštine donijele odluke prema kojima su pojedine skupine osiguranika oslobođene plaćanja participacije.

‘’U nekim županijama to su djeca do polaska u osnovnu školu ili dobrovoljni darivatelji krvi, dok pojedine županije imaju i druge kategorije osiguranika koje su oslobođene osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite’’, pojašnjavaju iz Zavoda.

Ističu kako je nedavna odluka, kojom su osobe do navršene 18. godine života oslobođene od osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite, odnosno plaćanja participacije za pružene usluge zdravstvene zaštite, maksimalan iskorak koji je mogao učiniti ZZO HNŽ-a, a da isti ne naruši stabilnost zdravstvenog sustava te županije, niti da utječe na povećanje cijene godišnje premije osiguranja (markice).

Kopirati
Drag cursor here to close