Stanje u BiH

Zdravstvene ustanove nisu prilagođene invalidima: Žene ne mogu kod ginekologa, djeca kod zubara

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2015. u 12:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa nevladinih organizacija osoba s invaliditetom u koordinaciji sa švedskom nevladinom organizacijom MyRight ustanovila je da se osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini suočavaju s problemima u oblasti korištenja zdravstvenih usluga.

Predsjednik Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Fikret Zuko kaže da su, u istraživanju koje su proveli, evidentne razne vrste diskriminacije poput nepristupačnosti zdravstvenih objekata tim osoba ili zdravstvenog osoblja koje često nije dovoljno educirano za ophođenje na pravi način s osobama s invaliditetom.

''Mnoga oprema nije prilagođena, ili to nije dovoljno, osobama s invaliditetom posebno djeci kod stomatologa. Ženama u kolicima teško je da koriste ginekološke usluge'', kazao je.

U namjeri da se poboljšaju uvjeti za korištenje zdravstvenih usluga osobama s invaliditetom u BiH uspostavljena je suradnja s Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) koji su osobe s invaliditetom uključili u reviziju standarda za timove obiteljske medicine i centara za mentalno zdravlje i omogućili im da daju prijedloge i sugestije.

''Usvojene su neke od naših sugestija i pretpostavljamo da će nam javne ustanove iz oblasti zdravstva biti pristupačnije, da ćemo se tamo ugodnije osjećati'', kazao je Zuko.

AKAZ je jedna od ključnih aktera u zdravstvenom sustavu FBiH, a direktor Ahmed Novo kaže da se maksimalno trude da bi bila implementirana prava pacijenata - osoba s invaliditetom.

Sljedeći projekt je, kako je kazao, revizija standarda domova zdravlja.

''To su akreditacijski standardi za zdravstvene ustanove i instrumenti za implementaciju prava pacijenata. Dobili smo dobre komentare, ali i primjedbe osoba s invaliditetom koji su nam ukazali na slabe točke u sustavu i žele da vide poboljšanje. To nam je dobrodošlo jer se nekad, i pored najbolje volje, neke stvari bolje uoče viđene očima pacijenta'', kaže Novo.

Organizacija MyRight potpisala je Memorandum o suradnji i s Agencijom za certificiranje, akreditaciju i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite RS (ASKVA) i nadaju se sličnim rezultatima čim počne revizija standarda u RS-u.

Direktor ASKVA-a Siniša Stević kaže da oni u suradnji s udruženjima rade na rješavanju problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom. Kroz standarde i rad sa zdravstvenim ustanovama, zahtijevaju a većinom, kaže, i dobiju ispunjenje standarda za omogućavanje pristupa osobama s invaliditetom.

Mogućnosti poboljšanja kvalitete pružanja zdravstvenih usluga osobama s invaliditetom u BiH bila je tema i okruglom stolu koji su danas u Sarajevu organizirali MYRight i organizacije osoba s invaliditetom iz Bijeljine, Doboja, Mostara, Sarajeva i Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close