"Džemal Bijedić"

Mostarski Univerzitet dobio Ogledni odvjetnički ured

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2015. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Pravnom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru danas je otvoren Ogledni odvjetnički ured.

"Vodeći se pozitivnim iskustvima europskih pravnih fakulteta, naš fakultet ovim projektom želi uvesti kliničko pravno obrazovanje, kao oblik praktičnog usavršavanja studenata, koji će omogućiti studentima Pravnog fakulteta jedinstvenu mogućnost upoznavanja s praktičnim aspektima pravnog zvanja i poboljšati njihovu poziciju na tržištu rada", kazala je ovom prigodom v.d.dekana Pravnog fakulteta doc. dr. Anita Duraković.

Kako je objasnila Duraković, prema anketi koju je Pravni fakultet proveo među studentima i poslodavcima, kao najveći problem studiranja istaknut je upravo nedostatak prakse.

Po njezinim riječima, ovim oglednim odvjetničkim uredom omogućit će se dostupnost pravne pomoći i onim grupama građana koji zbog slabijeg imovinskog stanja nisu u mogućnosti priuštiti si pravne savjete i usluge.

"Svjesni smo da postojeća zakonska regulativa ne omogućava pravnim fakultetima pružanje besplatne pravne pomoći, ali smatramo da rješavajući stvarne probleme stvarnih ljudi i učeći se profesionalnim vještinama pod kontrolom onih koji su za to dodatno kvalificirani, studenti dobivaju priliku suštinski se zainteresirati za pravo te da s boljim praktičnim znanjima i s više zadovoljstva završe svoje studije", pojasnila je Duraković.

Prisutnima se obratio i rektor Univerziteta, a ovom prilikom uručene su i dekanove nagrade za ukupno 10 studenata. Ured je dio projekta koji financira Federalno ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close