Paklene vrućine

Vrući afrički zrak krivac za tropske vrućine u BiH

Sci-Tech / Flash | 17. 06. 2016. u 19:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljeto nije kalendarski ni počelo, a temperature su iznad 30 stupnjeva. Temperature su obarale rekorde tijekom noći i jutra, a u Jajcu je zabilježen najviša temperatura u posljednjih stotinjak godina. Uzrok svemu je polje niskog tlaka i fronta toplog zraka koja nam stiže sa sjevera Afrike, piše N1.

"Front se prostire preko cijele Europe, ide do sjevera Afrike. Ti frontovi idu malo sjevernije, pa nas, možemo reći, repom zahvate, sjeverna područja naše zemlje ili malo južnije. U ovom slučaju imamo direktan prelazak preko naše zemlje što nije neuobičajeno. Događalo se i događat će se u budućnosti", rekao je Ibrahim Hadžismailović iz FHMZ.

Pored visokih temperatura problem je predstavljao i jak vjetar koji je obarao stabla i kidao grane. Jake udare vjetra uzrokovala promjena po visinama, te dolazi do turbulencija kada vjetar iz viših slojeva miješa se sa vjetrom u nižim.

"Imali smo tropsku noć uz vrlo jaki južni vjetar koji je ponegdje dostizao i olujne vrijednosti kako je bilo i u Banja Luci tijekom noći. Tada je imao udare i do 17 m/s", kazao je Igor Kovačić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Građani poteškoće već osjete, pogotovo kronični bolesnici i umirovljenici.

Kako bi se izbjegle posljedice na zdravlje liječnici iz ljeta u ljeto ponavljaju mjere zaštite, međutim tvrde da građani nerijetko to ignorišu pa intervencije hitne pomoći su česte.

Ljekari dakle savjetuju da se izbjegava boravak na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana. Međutim, veliki je broj onih koji takvu prevenciju nisu u mogućnosti prakticirati.

Među njima su svakako i građevinski radnici, ali i brojni drugi čiji posao zahtjeva kretanje po najvišim temperaturama. Takvima će predah značiti nešto nestabilnije vrijeme u danima vikenda.

Kopirati
Drag cursor here to close