Univerzitet i društvo

Univerzitet u Mostaru ne smije biti neka institucija koja preživljava

Sci-Tech / Flash | 10. 04. 2013. u 20:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Uloga univerziteta u razvoju društva" naziv je javne tribine koja je večeras upriličena na Mašinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Uvodničari su bili profesori Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić i Hidajet Repovac, te rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Sead Pašić.

Po riječima rektora Pašića, povod je za održavanje tribine nepromijenjena situacija u vezi s Univerzitetom "Džemal Bijedić" u Mostaru, pitanje proračuna, osnivačkih prava i svega onoga što ih, kako je kazao, tišti već godinama.

"Ovo je na neki način naš odgovor na sve to skupa, da progovorimo još jednom o Univerzitetu, da vidimo koji su to problemi i koja su moguća rješenja", kazao je Pašić u izjavi za novinare.

Pored svih razgovora, dogovora, pregovora, čak i nekih vrlo čvrstih obećanja, nema konkretnih pomaka naprijed, naglasio je Pašić.

Govoreći o sutrašnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a na kojoj bi trebao biti usvojen proračun za 2013. godinu, Pašić je kazao kako je po prijedlogu Županijske vlade za Univerzitet planirano 2 400 000 maraka, što je, kako je rekao, otprilike na razini onog što je ovaj univerzitet primao prije nekih 10-12 godina.

"U međuvremenu je proračun županije narastao sa 80 milijuna na današnjih 180 milijuna maraka, a mi smo još uvijek na tih dva - dva i pol milijuna maraka", kazao je Pašić. Dodao je kako brojke sve govore, ističući da je Univerzitet potpuno na marginama interesa i politike i vlasti u ovoj županiji.

Profesor Lavić kazao je kako unutar EU-a sveučilište predstavlja krucijalnu točku proizvodnje znanja, te da sva suvremena zapadnoeuropska društva svoju budućnost baziraju na znanju.

"Nadam se da će i u Mostaru također prevladati jedna nova vrsta razmišljanja, novi duh koji će biti iskazan kroz to da se mostarski Univerzitet 'Džemal Bijedić' pozicionira kao jedan stožer društvenog života", kazao je Lavić u izjavi za novinare.

On je naglasio kako se nada da će sve društvene strukture Grada Mostara shvatiti da će bez jednog jakog, kvalitetnog univerziteta i znanstveno - istraživačkih radova ovaj prostor biti u vrlo teškom stanju.

On je kazao kako Univerzitet u Mostaru mora imati jasan zakonski okvir, te da taj zakonski okvir mora osigurati naročito prijem mladih ljudi i razvijanje mladih kadrova, koji će sljedećih deset, dvadeset, pedeset godina nositi znanstveno - istraživački rad na ovome području.

"Zakon koji je donesen o ovom sveučilištu treba omogućiti da se univerzitet razvija. Univerzitet ne smije biti neka institucija koja preživljava, koja ovisi od grantova, nego mora biti tako pozicioniran da može neovisno živjeti i da može biti samostalan, autonoman. To je vrlo teško, ali je to nekakav cilj i znanstvenika i politike na ovom području", zaključio je Lavić.

Kopirati
Drag cursor here to close