Znanstvenici zbunjeni

S kojeg je planeta ovaj misteriozni kamen?

Sci-Tech / Flash | 11. 04. 2013. u 07:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se da je Maroko postao središnja lokacija za preprodaju raznog kamenja koje je na Zemlju dospjelo iz svemira. Nakon nedavne vijesti o pronalasku dvije milijarde godina starog crnog meteorita s Marsa, sada stiže vijest o misterioznom zelenkastom predmetu, kupljenom na jednom marokanskom bazaru prošle godine, za kojeg je prodavač tvrdio da također potječe s Marsa.

Njemački kolekcionar Stefan Ralew dao ga je znanstvenicima na analizu i ispalo je da bi kamen, koji je inače bio razmrvljen u 35 komadića, mogao zapravo potjecati s Merkura, što bi bio prvi meteorit pronađen s tog planeta na Zemlji. Utvrđeno je da je star oko četiri i pol milijarde godina te da je njegov kemijski sastav najsličniji sastavu stijena na Merkuru.

Kako piše Wired, stručnjaci na Sveučilištu u Washingtonu predvođeni geologom Anthonyjem Irvingom kamenu su dali ime NWA 7325, a svrstali su ga u skupinu ahondrita - asteroida nastalih duboko u kori nekog svemirskog tijela ili planeta.

Ahondriti su na Zemlju dosad uglavnom stizali s asteroida Veste, drugog najvećeg tijela u Asteroidnom pojasu ili s Marsa, ali čini se da to nije slučaj s NWA 7325, kod kojeg su, istina, uočeni niži magnetski intenzitet te više koncentracije kalcija, magnezija i kroma, ali upadljiv je izostanak željeza.

Izuzimajući nedostatak željeza, Ovakav sastav najvećim dijelom podsjeća na ono što je NASA-ina letjelica Messenger dosad otkrila analizirajući površinu Merkura. Moguće je da je prije nekoliko milijardi godina ogromno tijelo tresnulo u Merkur i, s većom količinom drugog materijala, izbilo i NWA 7325, koji je, unatoč snažnoj privlačnoj sili 'obližnjeg' Sunca, uspio doletjeti do Zemlje. No, Irving iznosi i drugu mogućnost, da je misteriozni zeleni kamen stigao s nekog drugog tijela, koje tek nalikuje Merkuru.

Kopirati
Drag cursor here to close