Obrazovanje odraslih

U Mostaru otvoren Socijalno-edukativni centar

Sci-Tech / Flash | 07. 04. 2014. u 13:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Socijalno-edukativni centar' (SEC) ustanova specijalizirana za obrazovanje odraslih svoja vrata je otvorila i u Mostaru.

Ovaj edukativni centar ima za cilj izgradnju strukovnog obrazovanja u socijalnim zanimanjima. Cilj projekta je razviti sustav obrazovanja odraslih koji će biti usmjeren na potrebe socijalno ugroženih kategorija stanovništva, odnosno stvoriti socijalna zanimanja kao potpuno novi vid 'poslovnog' profila u društvu.

Velika potreba za socijalna zanimanja

''Ustanova je sa svojim sjedištem u Banja Luci registrirana i osnovana 2011. godine. Nakon razgovora s relevantnim partnerskim organizacijama, nevladinim i karitativnim organizacijama, ustanovama koje pružaju usluge socijalne zaštite, SEC tim je došao do zaključka da na području HNŽ-a postoji potreba za provedbu javno važećih obuka za socijalna zanimanja, koje ova ustanova nudi'', rekla je u izjavi za Bljesak.info Tanja Raič-Tarčuki voditeljica podružne jedinice SEC Mostar.

Formalni programi koji će uskoro početi u novoosnovanoj podružnici u Mostaru, po riječima Raič-Tarčuki, su program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja/ica starih osoba i program osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama.

''SEC tim prvenstveno radi na osposobljavanju osoba koje će raditi u specijaliziranim ustanovama čime se podiže kvaliteta usluga. Stvaranjem kadra koji je stručno osposobljen, omogućavamo da osobe, kojima je potrebna tuđa njega i pomoć dobiju najbolju moguću njegu'', rekla je o programu Raič-Tarčuki, te istaknula kako su svjesni da u današnje vrijeme ima sve više starijih osoba, kao i osoba s invaliditetom, koje žive same ili s obitelji koja o njima skrbi. To je i za njih i one koji ih okružuju veliko opterećenje, ne samo financijske prirode, nego i organizacijski da bi im se u potrebi pružio kvalitetan život ili barem najosnovnija pažnja i briga.

Obuka i praktični rad

''Stvaranjem ovog kadra SEC se trudi i tim osobama omogućiti što bolju skrb. Na taj način, mi olakšavamo život starijim, nemoćnim osobama kao i osobama s invaliditetom. Program za njegu starih kojeg će SEC Mostar provoditi, trajati će 500 sati i veći dio je praktični rad. Ovaj program ima za krajnji cilj osposobljavanja kompetentnog kadra za njegu starih osoba kojima je ovakav vid pomoći neophodan. Dok je cilj drugog programa 'Pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama', razvoj kompetencija polaznika za usluge asistencije u obavljanju svakodnevnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama. Nakon obuke pružatelji podrškeće između ostaloga naučiti razviti pravilan pristup prema osobama s intelektualnim teškoćama tijekom obavljanja njihovih svakodnevnih aktivnosti, što pruža prigodu za izjednačavanje mogućnosti i socijalno uključivanje'', nadodala je Raič-Tarčuki.

Kako nam je kazala voditeljica mostarske podružnice po završetku obuka, koje traju svaka po šest mjeseci od čega je veći dio praktičan rad s korisnicima, polaznici polažu završni ispit. Nakon uspješno položenog ispita izdaju im se javno važeća uvjerenja čime se stječe pravo na upis novog zanimanja u radnu knjižicu i povećanje konkurentnosti na tržištu rada u BiH.

Povećanje šanse za zaposlenje

''Višestruke su prednosti stručnog osposobljavanja i obrazovanja odraslih. Ovaj vid osposobljavanja povećava ljudima šansu za zaposlenje jer su polaznici većinom osobe koje su već dugi niz godina na popisima službi za zapošljavanje. Proces obrazovanja odraslih je izuzetno dinamičan, s naglaskom na grupni i interaktivni rad, čime te osobe nemaju osjećaj da sa ponovo nalaze u školskim klupama'', nadodala je Raič-Tarčuki.

Inače, ustanova SEC nastala je u okviru projekta 'Škola za socijalna zanimanja', kojeg su inicirali Caritas Biskupske konferencije BiH i Caritasa Austrija, uz financijsku potporu Austrijske razvojne agencije (ADA), Caritasa Austria i Vlade Gornje Austrije. Natječaj za ove programe je već otvoren, a zainteresirani više informacija mogu potražiti na web portalu www.sec.ba ili facebook stranici www.facebook.com/sec.ba

Kopirati
Drag cursor here to close