Poslovni izazov 2014

Srednjoškolci iz BiH na poduzetničkom natjecanju

Sci-Tech / Flash | 07. 04. 2014. u 12:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poslovni izazov 2014'', točnije 2. državno natjecanje srednjoškolaca u poduzetništvu, održava se u Sarajevu 07. i 08. travnja u hotelu Europa.

Na natjecanju sudjeluje 100 srednjoškolaca iz 23 grada i 48 srednjih škola, koje organiziraju Omladinska informativna agencija BiH (OIA), Munja Inkubator društvenih inovacija i Dotignuća mladih iz Srbije. Ovo natjecanje se realizira po međunarodnoj metodologiji globalne mreže 'Junior Achivement', najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva koja djeluje u 113 zemalja.

'Poslovni izazov' (Business Challenge) je dvodnevno natjecanje kroz koje učenici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i managera. 48 pozvanih škola iz BiH odabralo je po dvoje učenika koji će biti članovi mješovitih timova od 5 učenika. Tri pobjednička petočlana tima će imati priliku da predstavljaju BiH na regionalnom natjecanju krajem travnja ove godine koje će se po prvi puta dogoditi u Sarajevu.

Ovakvo natjecanje je od velike važnosti i za BiH, jer jedan od načina za povećanje zaposlenosti mladih je i samozapošljavanje, odnosno ulazak u preduzetničku aktivnost. Činjenica je da je nezaposlenost među mladima u BiH u stalnom porastu, od 47,5% (2008.) do 58% (2013.), te da je duplo veća od ukupne stope nezaposlenosti. Prema izvještaju Globalnog monitora preduzetništva (GEM) iz 2011. potrebno je podsticati razvoj zdravog preduzetništva mladih osoba, kroz razvoj njihovog poduzetničkog duha, znanja i vještina za prepoznavanje tržišnih prilika i razvoj poslovnih ideja baziran na konceptu održivosti. Upravo, kroz 'Poslovni izazov' učenici razvijaju svijest o biznisu i preduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprijeđuju vlastito samopouzdanje, sve to što je sutra od velike važnosti kada se nađu na tržištu rada.

Natjecanje u Sarajevu su podržali Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, UNICEF, Schuler Helfer Leben, The Balkan Trust for Democracy i Centar za razvoj poduzetništva Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close