SEC

U Mostaru održan prvi susret polaznika programa za njegu starih osoba

Sci-Tech / Flash | 12. 11. 2015. u 11:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ''Socijalno – edukativnom centru'' p.j. Mostar s nastavom su počeli polaznici obuke kroz ''Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih osoba''.

Dobrodošlicu im je poželjela voditeljica SEC p.j. Mostar Tanja Raič Tarčuki zajedno sa SEC trenerskim timom sastavljenim od više doktorica i medicinskih sestara.

Voditeljica SEC podružnice Mostar ovom prigodom naglasak je stavila na njihove pojedinačne vještine, znanja i iskustvo koje će imati priliku razmijeniti učeći jedni od drugih tijekom procesa osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih i nemoćnih osoba.

''Većinski dio obuke čini konkretna praksa u više ustanova, koju će polaznici proći nakon uspješno usvojenih teorijskih znanja i uvježbanih vještina u SEC kabinetu, dok će ih cijelo vrijeme obuke pratiti i mentorski voditi naš trenerski tim stručnjaka'', objasnila je Tanja Raič Tarčuki.

Kao i sa svim SEC trenerima, neovisno o primarnom stručnom polju djelovanja, i s ovim trenerskim timom SEC je intenzivno radio na usavršavanju po andragoškim standardima koji će svojim obrazovnim vještinama razviti buduće certificirane njegovatelje za stare i nemoćne osobe .

Program koji provodi Ustanova za obrazovanje odraslih ''Socijalno-edukativni centar'' p.j Mostar, javno je važeći program nakon kojeg će polaznici dobiti certifikat i uvjerenje te pravo upisa novog zanimanja u radnu knjižicu.

SEC u Mostaru djeluje od 2013. godine i pored programa za njegu starih osoba u ovoj podružnici provedeni su i ''Program osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama'' (PP) te ''Program osposobljavanja za radne instruktore za osobe s invaliditetom'' (RI).

SEC intenzivno radi i na razvoju kompetencija i vještina profesionalaca te pored ovih formalnih programa nudi i organizira i neformalne obuke. Neformalno obrazovanje je organiziran proces učenja i obrazovanja usmjeren ka usavršavanju, specijalizaciji i dopunjavanju znanja, vještina i sposobnosti prema posebnim programima koje izvode organizatori obrazovanja.

Tako u ovoj Ustanovi polaznici imaju priliku proći neformalne obuke iz specijalizirane Prve pomoći (tijekom epileptičkog napada, te za predškolski uzrast ili gerijatrijska hitna stanja itd.), Senzorne integracije, Palijativne njege, Primjene Orff muzikoterapije u rehabilitaciji i edukaciji, Komunikacije, Andragoške vještine trenera za trenere, kao i mnoge druge iz kataloga SEC-ove ponude koji trenutno broji više od 30 različitih obuka.

Višestruke su prednosti stručnog osposobljavanja i obrazovanja odraslih. Ovaj vid osposobljavanja s jedne strane povećava osobama mogućnost za zaposlenje, jer su polaznici većinom osobe koje su već dugi niz godina na evidencijama za zapošljavanje. S druge strane, sam proces obrazovanja odraslih je izuzetno dinamičan, s naglaskom na grupni i interaktivni rad, čime te osobe nemaju osjećaj da se ponovno nalaze u školskim klupama.

Više informacija o programima i obukama koje SEC provodi svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici SEC-a: www.sec.ba

Ustanova SEC nastala je u okviru projekta ''Škola za socijalna zanimanja'', koju su inicirali Caritasa Biskupske konferencije BiH i Caritasa Austrija, uz financijsku podršku Austrijske razvojne agencije, Caritasa Austria i Vlade Gornje Austrije.

Kopirati
Drag cursor here to close