Skupština HNŽ-a

U 2015. godini 315 više maligno oboljelih u odnosu na godinu ranije

Sci-Tech / Flash | 07. 10. 2016. u 14:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmatrala je na svojoj današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu HNŽ-a.

Kako je u svom obrazloženju kazao županijski ministar poljoprivrede Donko Jović, izmjene spomenutog zakona predložene su na osnovu zapažanja s terena te idu u smjeru ispravljanja nedostataka postojećeg zakona i pojednostavljenja procedure dobivanja poljoprivrednog zemljišta na korištenje.

Zastupnici u Skupštini HNŽ-a razmatrali su i Prostorni plan područja posebnih obilježja za područja od značaja za HNŽ "Park prirode Hutovo blato".

''Jako je bitno što smo počeli s procesom usvajanja prostorno-planske dokumentacije. Nadam se kako će Vlada do kraja godine pripremiti i Prostorni plan HNŽ-a u formi nacrta kako bismo taj iznimno važan dokument mogli usvojiti sljedeće godine'', kazao je predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Na dnevnom redu sjednice našla se i informacija o zdravstvenom stanju stanovništva HNŽ-a, koja se na zastupničkim klupama našla još u svibnju, međutim tada je sjednica županijske Skupštine prekinuta pa je informacija morala pričekati još pet mjeseci.

Taj dokument izradio je Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, a po riječima direktora Zavoda Eniza Čolakovića, jedno od važnijih zapažanja jeste porast kardiovaskularnih oboljenja i porast broja smrtnosti od tih bolesti na području HNŽ-a.

''Od svih smrtnih slučajeva u 2015. godini na području Županije 57 posto povezano je s kardiovaskularnim oboljenjima. Prisutan je i trend porasti smrtnosti od malignih oboljenja koja su odgovorno za 19 posto smrtnih slučajeva'', istaknuo je Čolaković.

Dodao je kako je u 2015. godine zabilježeno 315 više oboljelih od malignih oboljenja u odnosu na godinu ranije što je, po njegovim riječima, zabrinjavajući podatak.

Kopirati
Drag cursor here to close