Europski dijalog

I znanstvenici iz BiH se zalažu za ideju Europe

Sci-Tech / Flash | 07. 10. 2016. u 14:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt "Europski dijalog" Ruhr univerziteta u Bochumu okupio je u Sarajevu mlade polaznike doktorskih i postdoktorskih studija univerziteta širom Europe na međunarodnoj radionici na kojoj će biti obrađene teme poput identiteta u BiH, tranziciji bh. društva i migraciji kao jednoj od posljedica tranzicije.

Oni jednom godišnje (u okviru ovog projekta) borave u nekoj od država Europe, a profesor UNSA Ugo Vlaisavljević kazao je Feni da je za Sarajevo i UNSA čast da budu domaćini tog radno istraživačkog sastanka mladih eksperata, iako BiH nije članica EU.

''BiH je interesantna zbog susreta Istoka i Zapada, zbog različitih kultura, tradicije ali i činjenice što se pitanje Europe danas doista otvara kao pitanje drugih i drugačijih, susreta različitih religija, pogotovu o pitanju migracija'', kaže.

Mišljenja je da će BiH, kao sjecište različitih identiteta tradicija, zasigurno biti instruktivna, a do 10. listopada planirani su susreti gostiju s predstavnicima ovdašnje akademske zajednice od kojih će dosta naučiti o BiH. Bit će to prilika da i domaćini čuju iskustva iz različitih država, a razmjene takve vrste, smatra Vlaisavljević, pripadaju okrilju Sarajevskog univerziteta, s obzirom na to da mu je strategija internacionalizacija i proeuropska orijentacija.

Koordinatorica radionice u BiH Selma Rakovac kaže da je namjera projekta stvoriti mrežu europskih znanstvenika koji će se zalagati za ideju Europe. Ističe da će, osim predavanja o zadatim temama, biti upriličena i posjeta sudionika učenicima Gimnazije Obala te upriličene radionice o europskim integracijama.

Voditelj projekta Frank Hoffmann mišljenja je da je, kako za Europu tako i za EU, bitno da BiH postane dio te zajednice.

''I zbog drugih država nasljednica bivše Jugoslavije bitno je da BiH, koja tu i pripada, uđe u EU. Međutim, znamo da je taj proces malo teži zbog krize u EU. Zato smo mi tu, s mladim znanstvenicima, koji će aktivno raditi na tom putu'', kazao je.

Projekt "Europski dijalog" realizira Institut za proučavanje Njemačke i Europe na Ruhr univerzitetu u Bochumu, financijer je Fondacija Merkator, a cilj je jačanje svijesti o Europi. Isti skupovi ranije su održani u Španjolskoj i Grčkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close