Vrijedna donacija

Turska televizija BHRT-u donirala opremu vrijednu 500.000 eura

Sci-Tech / Flash | 23. 06. 2016. u 14:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska radio-televizija (TRT) uručila je donaciju u vidu tehničke opreme Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) u vrijednosti od 500.000 eura, javlja Anadolija.

Radi se o donaciji u vidu reportažnih kola i opreme za jedan digitalni studio, koja će prema riječima čelnih ljudi BHRT-a u značajnoj mjeri poboljšati proizvodnju i emitiranje programa BHRT-a.

"Ona podrazumijeva kompletnu opremu za jedan digitalni studio i reportažna kola potpuno opremljena koja će nam omogućiti da radimo prijenose i program izvan zgrade BHRT-a. Radi se o izuzetno vrijednoj donaciji, o digitalnoj opremi koju Radio-televizija Bosne i Hercegovine, u situaciji u kojoj se nalazi, ne bi bila u mogućnosti osigurati zbog nedostatka financijskih sredstava", istaknuo je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Vrijedna donacija

Naglasio je da ovakva gesta ima izuzetno veliki značaj za održanje funkcije javnog-medijskog servisa BiH. Najviše su, kako je kazao Karamehmedović, zahvalni generalnom direktoru TRT-a Šenolu Goki, koji je pokazao veliki osobni napor da izađe ususret BHRT-u i da im pomogne da dobiju ovako vrijednu donaciju.

"To je plod nekoliko razgovora koje smo imali u prethodnom razdoblju od imenovanja ovog menadžmenta BHRT-a. Imali smo i dvije posjete centrali TRT-a u Ankari gdje smo imali priliku i da vidimo svu tu opremu i da na neki način odaberemo ono što nam je potrebno", pojasnio je Karamehmedović.

Prema njegovim riječima, ova donacija je sasvim sigurno ojačala odnose BHRT-a i TRT-a koji su i prethodnih godina bili na visokom nivou.

"Ovo je zasigurno najveća donacija Radio-televiziji BiH od njenog postanka i zbog toga je njen značaj i veći. Posebno je važno što ona dolazi od prijateljskog TRT-a, odnosno iz prijateljske zemlje Turske", poručio je Karamehmedović.

Generalni direktor bosanskohercegovačke radio-televizije je ovom prilikom komentirao i tešku situaciju koja vlada u javnom RTV servisu BiH kazavši da je "situacija izuzetno složena, prvenstveno zbog financijskih problema s kojima smo suočeni posebno posljednjih godinu dana, koji su izazvani drastičnim padom naplate RTV takse".

Naplata pristojbe

"Sadašnji model naplate RTV pristojbe preko fiksnih telefona tri telekom operatera nije adekvatan i na taj način BHRT ne može sačuvati svoju opstojnost. Pored toga, imamo i problem funkcioniranja sustava javnog emitiranja u BiH, jer potražujemo velika sredstva od dva entitetska emitera što je sve zajedno dovelo do izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi BHRT", pojasnio je Karamehmedović.

Ukoliko ubrzo ne bude kvalitetnog rješenja ovog problema u smislu određivanja novog načina naplate RTV takse kroz izmjenu određenih zakona na nivou države i dva entiteta, generalni direktor BHRT-a navodi kako će se na određeni način dovesti u pitanje i opstanak Radio-televizije BiH.

"Mi smo već od 1. lipnja značajno smanjili produkciju programa, prije svega, da bismo ostvarili uštede. Plan je da i nakon završetka Europskog prvenstva u nogometu, odnosno obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, razmotrimo situaciju i smanjimo produkciju, odnosno proizvodnju programa na minimum zadržavajući, prije svega, informativni program i ostale programe koje moramo emitirati s obzirom na to da imamo ugovore sa partnerima", poručio je Karamehmedović.

Izrazio je nadu da će u narednom razdoblju kroz državne institucije, odnosno Parlament BiH, biti ponuđeno kvalitetno rješenje.

Bolja proizvodnja programa

Pomoćnica generalnog direktora BHRT-a Dženita Jusufbegović kazala je da je TRT donirao BHRT-u reportažna kola - digitalna 16/9 formata.

"Radi se o kolima koja imaju full osam kamerolanaca sa mogućnošću daljeg proširenja. S njima možemo raditi sve sportske prenose, 'žive' događaje, koncerte, razna otvaranja i manifestacije i proizvesti signal u digitalnoj formi kojeg možemo poslati u svijet ravnopravno svim eurovizijskim članicama", istaknula je Jusufbegović.

Prema njenim riječima, osim reportažnih kola, TRT je donirao i opremu za opremanje jednog kompletnog digitalnog studija.

"Tu se radi o opremanju news studija, također u 16/9 formatu sa kompletnim matičnim sustavom, najmodernijim audio i video mikserima, serverima i ostalom pratećom opremom. Kompletna donacija košta oko 500.000 eura. Ova oprema je jako značajna za dalji razvoj BHRT-a, jer je opće poznato da je BHRT do sada proizvodio analogni signal. Uz vlastitu pomoć je prošle godine digitalizirao produkcione kapacitete, međutim, unutar zgrade. Manjkavost BHRT-a je bila što nije imao dovoljno novca da digitalizira ta reportažna kola, kao i svoj informativno-tehnički centar", naglasila je Jusufbegović.

Poručila je da je donacija jako značajna i da će BHRT s njom poboljšati proizvodnju i emitiranje programa.

U tijeku je testiranje i montiranje opreme koja će, kako je kazala Jusufbegović, u upotrebu ići najkasnije za 15 do 20 dana.

BHRT odranije posjeduje tri reportažna vozila, od toga su dva u potpunosti analogna, a jedno je poludigitalno.

Kopirati
Drag cursor here to close