Panel rasprava i izložba

Švedski dan slobode medija na Filozofskom fakultetu

Sci-Tech / Flash | 09. 05. 2017. u 11:21 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Švedske u BiH u suradnji s partnerima, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić, te organizacijama Transparency International i Civil Rights Defenders poziva na otvorenje izložbe i panel raspravu koja će biti upriličena u četvrtak, 11. svibnja 2017., u 11.00 sati u amfiteatru Sokrat na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Sudionici panel rasprave govorit će o provedbi zakona u Švedskoj, o tome što to znači za Švedsku danas i kako se te prakse mogu primjenjivati u drugim zemljama.

''Ova rasprava će se također odnosit i na primjenu Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini. Sudionici će govoriti o izazovima u razumijevanju slobode informacija u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu političku prošlost i sadašnji reformski proces u državi'', stoji u priopćenju švedskog veleposlanstva u BiH.

Panel rasprava o slobodnom pristupu informacijama

Pozdravne govore će uputiti NJ.E. Anders Hagelberg, veleposlanik Švedske u BiH, doc. dr. sc. Ilija Musa, pročelnik Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. sc Dijana Gupta, studij Komunikologije Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

U panel raspravi sudjelovat će Staffan Dahllöf, neovisni novinar i stručnjak za pristup informacijama, te poznavatelj švedskog, danskog i europskog zakona o slobodi informacija, Milena Mastalo iz Transparency Internationala, Selma Učanbarlić ispred Centre for Investigative Journalism, Josip Tomičić iz Ureda ministra Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Velimir Begić, glavni urednik Radija Plus te novinar 24 sata (Hrvatska) i Radiopostaje Mir Međugorje.

Ovim događajem se obilježava Zakon o slobodi tiska Švedske, najstariji ustav na svijetu koji regulira slobodu tiska.

''Nedavno je obilježeno 250 godina od usvajanja ovog zakona 1766. godine. To je bio tada najliberalniji Zakon o slobodi tiska koji obuhvaća načelo potpunog pristupa informacijama i omogućava građanima pristup javnim dokumentima'', navode organizatori.

Izložba o kronološkom razvoju Zakona o slobodi tiska

Događaj ima za cilj ukazati na prednost pravilne primjene oba prava, prava na slobodu izražavanja i prava na pristup javnim dokumentima.

''Otvoreno društvo sa slobodnim pristupom informacijama i slobodom govora ima veliki potencijal za demokratizaciju i vladavinu prava'', poručuju organizatori

Veleposlanstvo Švedske u BiH će, pored panel rasprave, upriličiti izložbu na Filozofskom fakulteta Sveučilišta u Mostaru kojom žele predstaviti kronološki razvoj Zakona o slobodi tiska u Švedskoj. Pri tome, izložbom će prikazati događaje, ljude, te prednosti i prepreke koji su oblikovali slobodu izražavanja u Švedskoj od kraja 1700. godine do danas.

Kopirati
Drag cursor here to close