Utjecaj na zdravlje

Ulje koje konzumirate moglo imati veliki utjecaj na vašu lijenost

Sci-Tech / Flash | 09. 05. 2017. u 11:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su našli još jednog mogućeg krivca za lijenost. Načinjena je prva studija koja povezuje vrstu ulja koje konzumiramo i tjelesnu aktivnost. Tajna dobrog zdravlja je pravilna prehrana i vježbanje. Olive Oil Times piše o najnovijem istraživanju i ulozi maslinovog ulja u odnosu na druga ulja i tvrdi da maslinovo ulje čini ljude sklonijima vježbanju.

Sanjay Ghosh, profesor na Sveučilištu British Columbia, utvrdio je da konzumiranje velikih količina polizasićenih masnih kiselina (iz kukuruza, suncokretovog ulja i sličnih ulja) za razliku od monozasićenih masti u maslinovom ulju, čini ljude debelima i lijenima, piše Telegram.hr.

Upitne brojne teze o zdravoj prehrani

Učinci su osobito izraženi kod djevojaka i mladih žena. Gosh je studijom pokazao da je prehrana polizasićenim masnim kiselinama vezana uz dulje gledanje televizije i druge sjedeće aktivnosti. Ta veza nije utvrđena kod konzumacije monozasićenih masti i ulja avokada.

Ali konzumiranje zasićenih masti u mesu i mliječnim proizvodima ne vodi sjedećem načinu života, kažu znanstvenici. Novo istraživanje čini mnoge teze zdrave prehrane upitnima. Na primjer, polizasićenih masnih kiselina ima u lososu za kojeg se dugo tvrdi da je iznimno zdrav.

Polizasićene masne kiseline i sjedenje

Studija je pratila ženske osobe iz 21 europske države, prateći razinu šećera u krvi, sate ispred TV ekrana i druge indikatore. Rezultati, kaže Gosh, pokazuju jasnu vezu između konzumacije polizasićenih masnih kiselina i pojačanog sjedećeg ponašanja. Dodatno, u nekoj je manjoj mjeri konzumacija takvih masti povezana s dijabetesom kod odraslih osoba.

Gosh kaže da ovo do sada nitko nije povezao i da je vrijeme za intervenciju. Počne li netko vježbati, a da nije proučio koje masti jede, možda je odluka unaprijed osuđena na propast.

Prelazak na monozasićene masne kiseline

Studija je objavljena u istraživačkom časopisu PLOS One i nadovezuje se na Goshovu studiju o konzumaciji omega 6 polizasićenih masti kod miševa iz 2015. godine.

''Nisam dijetetičar ni doktor medicine, ali dokazi upućuju važnost prelaska na monozasićene masne kiseline jer čak i zasićene masti kao maslac mogu biti zdravije'', ističe Gosh.

Kopirati
Drag cursor here to close