Što se radilo

Što se radilo: Janja Marušić, dvije godine na čelu Studentskog zbora

Sci-Tech / Flash | 01. 12. 2016. u 09:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U isčekivanju novog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, koji će biti poznat 6. prosinca 2016. godine, bivša predsjednica Studentskog zbora Janja Marušić rezimira rad ove institucije studenata Sveučilišta u Mostaru na čijem je čelu bila protekla dva mandata.

Za početak nam recite kako je počeo vaš aktivizam ?

Sve je krenulo u srednjoj školi, zaljubila sam se u nevladin sektor i aktivizam općenito i ta ljubav još evo traje. Bila sam koordinatorica Mreže mladih Civitas Mostar 2010./11., nacionalna istraživačica Vijeća Europe na temu „Seksualno nasilje nad maloljetnicima“, koordinatorica globalne akcije „Let's do it“ Mostar za period 2011. i 2012. članica Vijeća udruge Moj grad, članica kolegija Vijeća mladih Grada Mostara.

Kako je izgledao aktivizam za vrijeme studiranja ?

Kao studentica Pravnog fakulteta osnovala sam Europsku asocijaciju studenata prava „ELSA“ 2011. godine gdje sam u razdoblju 2013./14. obnašala funkciju predsjednice te sam organizirala simulirana suđenja i ELSA Day na temu Kolektivni ugovori.

Između ostalog sam bila dopisnica časopisa Meritum te zamjenica studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Mostaru ak.god 2013./14.

Ponosna sam na četiri godine koje sam provela kao predsjednica studenata Pravnog fakulteta gdje sam osnovala sada već tradicionalne Dane prava u kojem studenti imaju priliku sudjelovati na športskim turnirima, predavanjima, radionicama, debatama itd. Oslobodili smo određeni broj studenata slabijeg imovinskog stanja plaćanja školarine. Student Pravnog fakulteta plaća najnižu cijenu za različite potvrde, potraživanja generalno. Trudila sam se konstruktivno i efikasno riješavati probleme i boriti se za studentska prava.

Koliko su studenti upoznati sa strukturom i radom Studentskog zbora?

Studentski zbor čine svi studenti Sveučilišta, a svoju legitimnost crpi iz studentskih izbora. Svake godine se na 10 fakulteta i jednoj akademiji biraju studentski predstavnici, predsjednici fakultetskih Zborova i njihovi zamjenici koji djeluju na demokratskim principima. Upravo su oni prva adresa na koju se javljaju studenti s određenim problemima kao što su nesuglasice s profesorima ili ispitnim rokovima jer Studentski zbor matičnog fakulteta je najbolje upoznat s problematikom i svim akterima uključenim u rad jednog fakulteta. Ukoliko se do riješenja problema ne dođe uz pomoć Studentskog zbora fakulteta, uključuje se Sveučilišni Zbor koji se inače bori za studentska prava na većoj instanci.

Međusobna komunikacija i koordinacija studenata i predstavnika je najbitniji segment zastupanja studentskih interesa bez čega nema adekvatnog reagiranja prema relevantnim institucijama. U tom smislu izrazito je bitno da studenti percipiraju Studentski zbor kao svoje predstavničko tijelo i da bez rezervi i straha otvoreno pristupe studentskim predstavnicima, koje su u konačnici i izabrali da ih zastupaju i pomognu u rješavanju njihovih problema.

Već dvije godine ste predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Što vam to predstavlja?

Biti predsjednica Studentskog zbora je prije svega velika odgovornost. Obnašanje ove dužnosti iziskuje puno truda, vremena i međusobne koordinacije sa svim većim institucijama i studentima na svim nivoima. Bila mi je čast voditi Studentski zbor kroz dva saziva gdje je cilj bio povećati proaktivnost studenatske populacije što smo i uspjeli kroz više segmenata. Jedan od njih su i studentski izbori gdje se iz godine u godinu sve više studenata angažira na tom polju. Ove godine je izlaznost studenata koji su glasovali 20% čime smo zadovoljni.

Je li Studentski zbor ostvario svoje ciljeve u tom razdoblju?

Da. Još jedan od temeljnih ciljeva je borba za studentska prava i standard. Reagirali smo na odluku Senata o izjednačavanju cijena diploma na svim sastavnicama Sveučilišta u sklopu integracije, čime bi se cijene na pojedinim fakultetima povećale. Tu je Zbor pokazao puninu svog smisla i činjenicu da nećemo dopuštati da se rezovi u visokom obrazovanju pune preko leđa studenata.

Zadržali smo kontinuitet rada, što je veliki problem kada uzmemo u obzir da mandat predstavnika traje jednu godinu. Osobno sam bila član različitih tijela Sveučilišta koja su radila na izmjenama, dopunama te pisanju brojnih pravilnika koji reguliraju studentska prava i obveze.

Također, sudjelovala sam u procesima akreditacije Sveučilišta što je od iznimne važnosti za prohodnost studenata i prepoznatljivost Sveučilišta u Mostaru.

Trenutno je u izgradnji dom za studente slabijeg imovinskog stanja, novi paviljon Studentskog centra je otvoren čime rastu kapaciteti za studentski smještaj.

Raste broj studenata koji jedan semestar ili pak cijelu godinu provedu na nekom od projekata razmjene. Zahvalni smo im jer pri njihovom povratku na Sveučilište svi smo bogatiji za iskustva koje prenose među mostarskim kolegama. Studentski zbor ima koordinatora za međunarodnu suranju koji je otvoren za pomoć pri apliciranju na buduće projekte razmjene. Nijedan od ovih ciljeva ne postiže se lako i rješavanje istih problema kontinuiran je proces kojim će se zasigurno baviti i buduće generacije studentskih predstavnika.

Koje su bile aktivnosti Studentskog zbora protekle godine?

Pored gore navedene borbe za studentska prava i standard radili smo brojne projekte, a navesti ću one bitnije. Organizirali smo besplatne tečajeve, na koje se prijavilo 3.000 studenata. U samim počecima ovog projekta 2012. godine broj tečajeva je bio manji dok je ove godine narastao na devet besplatnih tečajeva, čime se i broj studenata polaznika povećao.Studenti su birali između 9 tečajeva kao što su: talijanski, francuski, engleski,znakovni jezik, tečaj samoobrane itd. Posebno me veseli činjenica da su potvrde koje studenti dobiju po završetku određenog tečaja vrednovane pri zapošljavanju.

Dani studentskog zbora su ove godine potpuno oformljeni na drugi način kako bi studenti što kvalitetnije mogli pohađati određene aktivnosti. Imali smo dane edukacije, športa, kulture i zabave koji su trajali dva mjeseca. Trudili smo se svaki dan imati barem jednu aktivnost kojom bi studenti mogli upotpuniti svoje vrijeme i kako bi sukladno svojim afinitetima pronašli nešto od osobnog interesa. Po prvi puta su studenti Sveučilišta posjetili Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u sklopu Dana Zbora 2016. gdje je bila upriličena i izložba studentskih radova.

Nakon 6 godina Hrvatski studentski zbor je u Mostaru održao radnu sjednicu što je posvjedočilo odličnoj suradnji Studentskih zborova Republike Hrvatske, a samim time i Europske unije sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru.

Nadalje, mostarski studenti su posjetili svoje kolege na dislociranim studijima zajedno sa članovima Predsjedništva Studentskog zbora te proveli izbore kako bi i ti studenti imali svoje predstavnike.

Kampus Sveučilišta je dobio donaciju - moderni nakriveni parking za bicikle, s ciljem promicanja zdravog načina života.

Novitet ove godine je svakako i malonogometna liga koja je trajala par mjeseci, po uzoru na europska Sveučilišta.

Svakako moram spomenuti i financiranje studentskih projekata na koje svake godine se uloži polovina sredstava Zbora.

I kao epilog, najponosnija sam na činjenicu da je Studentski zbor ove godine dobio više od 700.000 HRK za obnovu sportskih terena kampusa te za projekt HNK za studente, studenti za HNK koji za cilj ima da svaki student barem jedanput tijekom akademske godine posjeti kazalište.

12.000 karata ćemo podijeliti studentima Sveučilišta koje ovim putem pozivam da svoju ulaznicu preuzmu svakim radnim danom u uredu Studentskog zbora od 9-13:00h.

Kopirati
Drag cursor here to close