Bit će saslušani

Srpski meteorolozi amateri prijavljeni policiji: "Šire paniku, lažu u prognozama"

Podnositelj prijave optužuje Ristića, Đurića i Čubrila da se "nisu školovali za meteorologe i da imaju druga zanimanja", ali da "preko sredstava javnog informiranja daju upozorenja, najave, prognoze o vremenu, iako za to nisu stručni, niti ovlašteni.
Sci-Tech / Flash | 12. 01. 2024. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo, meteorolozi amateri koji svakodnevno na društvenim mrežama i u medijima iznose svoje prognoze u Srbiji i regiji, bit će saslušani u policiji zbog prijava koje su protiv njih predane krajem prošle godine Upravi policije za grad Beograd, doznaje "Blic".

"Blic" je otkrio da se jedna od osoba koja je podnijela elektronsku prijavu predstavlja kao Dušan J. i tvrdi da je diplomirani meteorolog i pripadnik Ministarstva obrane. Dušan J. je u prijavi naveo da se "u posljednje vrijeme sve češće na televiziji i u novinama pojavljuju osobe koje se predstavljaju kao meteorolozi, i to imenom - Ivan Ristić, Đorđe Đurić i Marko Čubrilo".

Što piše u prijavi?

Podnositelj prijave optužuje Ristića, Đurića i Čubrila da se "nisu školovali za meteorologe i da imaju druga zanimanja", ali da "preko sredstava javnog informiranja daju upozorenja, najave, prognoze o vremenu, iako za to nisu stručni, niti ovlašteni, jer po Zakonu o hidrometeorološkoj službi podatke jedino smije i dužan je da ih pruža Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ)".

Prijavljivač Dušan J. tvrdi da su "njihove prognoze o vremenu i vremenskim pojavama netočne, preuveličane s ciljem da privuku pažnju u novinama i tako ostvare što veću zaradu", čime se navodno "stvara i širi panika među građanima jer ne znaju koliko je to zaista točno i opasno, a širenje panike preko medija je kazneno djelo".

"Meteo-lobiji smještaju jedni drugima"

"Blic" je nazvao Ivana Ristića, Marka Čubrila i Đorđa Đurića, ali nijedan od njih nije htio komentirati prijave, jer još ne znaju ni tko ih je podnio, niti o čemu se točno radi. Izvor "Blica" kaže da bi njih trojica trebali dati izjave policiji, piše Index.

"Ima više lobija među meteorolozima, pa smještaju jedni drugima. Navodno su u cijelu priču uključeni i neki profesori", tvrdi izvor “Blica” upućen u bizarni slučaj. "Blic" doznaje da je, osim spomenute prijave, policijskoj upravi stigla bar još jedna sličnog sadržaja, upućena od strane meteorologa poznatog u javnosti. U njoj se Ristić, Čubrilo i Đurić optužuju da "nisu završili fakultete, a predstavljaju se kao meteorolozi".

Tko su trojica optuženih?

Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada, više puta je "Blicu" rekao da je "amater meteorolog, ali da meteorologiju odlično zna i voli". Uz svaku objavu vremenske prognoze na društvenim mrežama dodaje napomenu da su "svi izneseni podaci i procjene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela", a za službene informacije pratitelje upućuje na državne prognostičke zavode.

"Nemam diplomu meteorologa i ne bih htio ući u problem s ljudima koji su diplomirani meteorolozi, ali meteorologija je moja strast i ljubav, a ne struka. Znanje mi je vrlo dobro, u što sam duboko uvjeren, i bavit ću se meteorologijom sigurno i ubuduće", rekao je svojevremeno Čubrilo.

Ivan Ristić je ranije za "Blic" istaknuo da je "završio Matematičku gimnaziju kao đak generacije 1986." i da je "predstavljao Jugoslaviju na Olimpijadi u Londonu", a da je u vojsci stekao zvanje meteorologa 1987. godine i "prošao jednogodišnju obuku". Roditelji mu nisu dali da upiše fiziku ili meteorologiju, nego je 1992. godine završio Elektrotehnički fakultet, smjer Računarske tehnike i informatike.

Kopirati
Drag cursor here to close