podrška društva

Simpozij reproduktivne medicine u Mostaru: Šaljemo poruku, BiH nema sluha za vantjelesnu oplodnju

Sci-Tech / Flash | 14. 05. 2016. u 11:42 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mostarski dani reproduktivne medicine" naziv je simpozija koji već petu godinu zaredom u Mostaru okuplja veliki broj medicinskih stručnjaka regije iz svih oblasti, a poglavito iz ginekologije.

''Kao i ranijih godina, i ovaj put ćemo pokušati prikazati najnovija dostignuća u primjeni suvremenih tehnologija u humanoj reprodukciji, kao i ulogu minimalno invazivne ginekološke endoskopije u dijagnostici i liječenju bračne neplodnosti'', poručila je uoči simpozija, dr. Grit Kirsten Sarić, ispred poliklinke Arbor Vitae, kao jednog od organizatora ovog simpozija.

Po riječima dr. Sarić, značaj ovog simpozija za Mostar, ali i za čitavu regiju jeste ogroman, samo ako se uzme u obzir da on okuplja najeminentnija imena, odnosno ‘cream de la cream’ profesora koji se bave vantjelesnom oplodnjom.

Na simpoziju, koji je u subotu 14. svibnja, predavanjem otvorio dr. Veljko Vlaisavljević, otac vantjelesne oplodnje, bit će prikazani slučajevi iz ovog polja medicine te će se kroz razmjenu mišljenja i podjelu iskustava pokušati doći i do nekih novih spoznaja i znanja.

Uz znanstvenu stranu velik značaj ovog simpozija jeste, kako ističe dr. Senad Šarić, jedan od predavača i organizatora, poruka javnosti koja će biti usmjerena na nedovoljnu potporu države i društva mladim parovima koji se suočavaju s nemogućnostima osnivanja obitelji.

‘’Nažalost naša država nema sluha za ova pitanja i mi smo u Federaciji BiH jedino područje u civiliziranoj Europi, gdje država ne podržava parove koji imaju problema sa osnivanjem obitelji. Simpozij će, uz naše druženje i struku, pomoći da razmijenimo iskustva i da pratimo najnovije razine koje nudi reproduktivna medicina ali ćemo sigurno poslati jasan signal, kako smo to činili i ranije, relevantnim ustanovama i ministarstvima te zavodima, koji najčešće nemaju sluha za ove probleme'', rekao je dr. Sarić i istaknuo kako je ovo nažalost u našem društvu Don Kihotovska borba liječnika i samih parova.

Za razliku od zemalja u susjedstvu, zakon koji regulira medicinski potpomognutu oplodnju u Federaciji BiH ne postoji. Hrvatska i Slovenija parovima daju mogućnost od šest pokušaja medicinske oplodnje, te je i Republika Srpska svojim pravnim aktima regulirala ovaj zakon i sad teži kao dobijanju trećeg pokušaja.

''Parovi koji imaju taj problem trebaju podršku društva, teška socijalna situacija u kojoj se naša zemlja nalazi ne dozvoljava mladim parovima, koji nemaju financijsku podršku, ove mogućnosti. Zakon je neophodno usvojiti da bi ga oba entiteta u BiH provodila te ćemo ovim simpozijem poslati poruku da se učini nešto po tom pitanju, kako bi se parovima dala podrška i mogućnost dobijanja osnovnih prava'', poručio je dr. Sarić.

Simpozij "Mostarski dani reproduktivne medicine", koji se održava u hotelu Old Town, u Starom gradu, trajat će do 15. svibnja, a više detalja o temama i predavačima potražite ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close