uspjeh

Spajanje teorije i prakse način djelovanja mostarskog FIT-a

Sci-Tech / Flash | 14. 05. 2016. u 10:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spajanje teorije i prakse način je djelovanja Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru. Smatraju da je to jedan od ispravnih načina organizacije obrazovnog sustava, da je studentima zanimljivije i da pokazuje najbolje rezultate.

Dekanesa tog fakulteta Emina Junuz Feni je kazala da FIT već deset godina radi na unapređenju nastavnih planova u skladu s potrebama tržišta rada, a što je u fokusu na drugim fakultetima unazad godinu dana.

‘’To je prednost našeg fakulteta i ono po ćemu smo prepoznatljivi ‘’, istaknula je Junuz. Studenti FIT-a koji su zaposleni u firmama,a koji rade na stvarnim projektima, dijelove tih projakata na fakultetu mogu prezentirati kao seminarske i završne radove, što je još jedan od načina povezivanja prakse i teorije.

‘’FIT ide korak ispred drugih što se tiče sprege s tržištem rada. Mi se od samog početka trudimo da sve što radimo u nastavnom procesu bude odraz potreba tržišta rada’’, navela je Junuz te dodala da brojne firme mogu potvrdi da su uposlenci koji su završili FIT upotrebljivi i profitabilni. Ona smatra da nema drugog načina osim studente izravno uključiti u posao kojim će se baviti.

‘’Kada na praksu ili posao pošaljete čovjeka koji je prošao samo nastavni plan i program kroz teoriju on je neupotrebljiv ‘’, naglasila je Junuz. Dodala je da FIT ima potpisane sporazume s oko 200 kompanija iz svijeta informacijskih tehnologija s kojima surađuju kroz obavljanje prakse.

Govoreći o povijesti FIT-a Junuz je kazala da je osnovan 1996. godine kao organizacijska jedinica Univerziteta ''Džemal Bijedić'' i kao zasebno pravno lice.

Taj pravni identet FIT-u je davao mnogo slobode, ali kada je napravljen prvi elaborat tadašnjeg dvogodišnjeg studija informatike koji su osvojili svi organi Univerziteta i žuapnijsko resorno ministarstvo rečeno je da nema mogućnosti da se financira.

‘’Tadašnji dekan, pokojni Safet Krkić, koji je zaslužan za postojanje današnjeg FIT-a, pokrenuo je prvu generaciju studenata i svi su bili samofinacirajući. Započeo je brojne komercijalne projekte koji su donosili novac da bi fakultet ostao održiv’’, rekla je Junuz.

Prije 13 godina zaključeno je da viša škola, studij informatike, nije dovoljna za tržište rada i da je vrijeme da se reorganizira u fakultet. Od 2003. godine studij informatike je postao fakultet, ali i dalje samofinancirajući, i takav je bio do srpnja prošle godine kada je postao integrirani dio Univerziteta.

‘’To znači da fakultet gubi svoju pravnu osobnost, nije više pravno lice, nego je Univerzitet pravno lice čije su organizacijske jedinice fakultet’’,pojasnila je Junuz. Integracija je bila neophodna, dodaje ona, ali napravila je probleme s kojima se do sada nose, ali nisu sigurno da će potrajati. Razvoj FIT-a sputala je financijska integracija.

Junuz kaže da je FIT od početka bio samofincirajući i mogao je osiguravati resurse da gradi i održava infrastrukturu. Sada 80 posto svojih prihoda daju za razvoj Univerziteta.

‘’Ukoliko je to određeni period, kad će FIT uraditi opće dobro i unaprijediti Univerzitet, onda to za nas nije problem, međutim ako ovo potraje to neće biti isplativno za FIT i nalazimo se se u situaciji da će najbolji fakultet iz oblasti informacijskih tehnologija prestati raditi’’, poručila je Junuz.

Fakultet je ranijih godina upisivalo oko 300 brusoša, ali zbog nedostatka financija, ove godine taj bi broj mogao biti znatno manji.

Kopirati
Drag cursor here to close