Fenomeni

Revolucija u Finskoj: Ukidaju se predmeti u školama

Sci-Tech / Flash | 23. 03. 2015. u 14:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finska bi uskoro mogla izvršiti najradikalniju promjenu obrazovnog sustava ikada, odbacivanjem institucije ''predmeta'' i izučavanjem fenomena.

Ova skandinavska država već ima jedan od najboljih obrazovnih sustava, a mladi Finci su među prvima u rangiranju PISA.

Ipak, većina 16-godišnjaka smatra da je učenje po predmetima prevaziđeno, nadležni ih planiraju poslušati i uvedu sistem istraživanja fenomena, poput Europske unije, u okviru kog će đaci učiti o jezicima, povijesti, politici i zemljopisu.

Sustav je ujednačen, svaki segment ima određeno vrijeme, a poenta svega je da se eliminira često pitanje: “Što je poenta ovoga što učim?“ , prenosi B92.

Menadžer za razvoj iz Helsinkija Pasi Silander ističe da se svijet toliko promijenio napretkom tehnologije, tako da stari načini edukacije više nemaju nikakvu praktičnu primjenu.

''Mladi sada koriste računala, uzmite recimo primjer banaka, nekada su one imale mnoštvo službenika, a sada veliki dio njihovog posla završavaju strojevi'', istaknzuo je Silander.

Ipak, promjenama sustava se protive nastavnici koji su se “specijalizirali“ za jedan predmet, a nije teško zaključiti zašto. Novi sustav bi ih primorao da prošire svoje znanje, kao i da međusobno surađuju.

''Nastavnici koji bi to prihvatili dobivali bi novčani bonus. Ima škola koje imaju staromodne sustave koji su funkcionirali u prošlom sdtoljeću. Sada nam treba nešto novo, nešto što bi bilo primjenljivo u 21. stoljeću'', istakala je menadžerica za obrazovanje Marjo Kilonen.

Dodala je kako bi se novi sustav obrazovanja mogao proširiti na cijelu državu do 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close