Zavod dobiva novu opremu

Federalni hidrometeorološki zavod je samo jedan segment u borbi protiv poplava

Sci-Tech / Flash | 23. 03. 2015. u 14:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klimatske promjene su široko rasprostranjene i one neće nikoga zaobići. U budućnosti možemo očekivati sve ekstremnije i češće negativne klimatske događaje koji će imati teške i opsežne posljedice i utjecaje - ocijenio je danas u Sarajevu direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić.

On je na konferenciji za medije povodom 23. ožujka, Svjetskog dana meteorologije, naglasio da je ovogodišnji moto "Klima: znanjem do akcije". U tom kontekstu i ovaj zavod se intenzivno aktivirao da bi se posljedice negativnih meteoroloških pojava svele na minimum, te u tom cilju aktivirala sveobuhvatna znanstvena javnost.

Posebno se fokusirao na prošlogodišnje svibanjske poplave u BiH, naglasivši da su stručnjaci Zavoda poduzeli niz aktivnosti nakon tih događaja. Već treći dan nakon poplava izašli su na teren i mjerili tragove velikih voda te uradili analizu plavnog vala, u suradnji s Agencijom za vodno područje rijeke Save. Podsjeća da su meteorološke stanice ispod Zenice u donjem toku rijeke Bosne bile poplavljene i uništene. Vlada Slovenije ponudila je tada Zavodu da uradi model poplavnog vala sliva rijeke Bosne.

''To je rezultiralo Hidrološkim modelom za sliv Bosne. Radimo na razvoju ovog modela, kao i modela Međunarodne savske komisije i očekujemo da rezultati budu dostupni već u narednim mjesecima'', kazao je on.

Bijedić podvlači da je Zavod sudjelovao i u izradi Akcijskog plana u obrani od poplava BiH, kao i pripremi velikog broja projekata pomoći BiH nakon poplava. Najavio je da će u narednih godinu do dvije Zavod dobiti opremu u vrijednosti od tri do četiri milijuna KM, čime će značajno biti razvijena bh. hidrološka služba.

''Danas imamo aktivne tri automatske meteorološke stanice i dvije hidrološke automatske stanice, a za dvije godine trebali bi dobiti dodatnih 60 automatskih meteoroloških stanica, što dovoljno govori koliko će to poboljšati naš rad'', istaknuo je on.

Govoreći o Hidrološkom modelu za sliv Bosne, Bijedić pojašnjava da on podrazumijeva mogućnost prognoziranja meteoroloških uvjeta za tri naredna dana, te mogućnost procjene u uvjetima velikih padavina, otapanja snijega i vlažnosti zemlje što će se događati u određenim točkama doline rijeke Bosne, te znati njen nivo. To je, kazao je, jako važno da bi se moglo znati hoće li određeno područje biti poplavljeno ii ne.

''Cilj nam je da možemo okvirno procijeniti koja će područja u dolini rijeke Bosne biti poplavljena, što je važno za reagiranje nadležnih institucija. Ovaj ćemo model zajedno s Agencijom za slivno područje rijeke Save vrlo brzo pustiti u rad'', naglasio je on.

Spomenutu vrijednu donaciju meteoroloških stanica omogućit će vlade Finske, Japana i Češke, a njima će biti pokrivene rijeke Bosna, Drina i Vrbas.

On u konačnici podvlači da je Zavod samo jedan segment u borbi protiv poplava, te da se u ovoj borbi mora mobilizirati cjelokupno društvo. Smatra da u BiH u ovoj oblasti problemi traju već više od desetljeća te obuhvaćaju pitanja urbanizma, nelegalne gradnje u zaštićenim vodnim područjima, pravljenja deponija na mjestima gdje one ne smiju biti, te oduzimanja površina kroz koje protječu rijeke.

''Rješenje mora biti sveobuhvatni sustav u kojem ćemo mi upravljati resursima, a sada, nažalost, resursi upravljaju nama. Zavod želi biti jezgro sustava oko kojeg će se okupiti naša cjelokupna znanstvena javnost radi zajedničkog i efikasnijeg djelovanja protiv prirodnih nepogoda, te jačanja kapaciteta u postizanju kvalitetnijih rezultata'', zaključio je direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close