Štete vidljive i danas

Prije 65 godina: Najveći megacunami u zabilježenoj povijesti

Odron je bio uzrokovan snažnim potresom u blizini, magnitude čak 8,3 po Richteru. S planine se u zaljev Lituya obrušilo čak oko 30 milijuna kubičnih metara kamenja i leda. Nagli udar takve mase u more izazvao je val visine preko 500 metara!
Sci-Tech / Flash | 09. 07. 2023. u 23:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Zaljev Lituya na Aljasci

Prije 65 godina, 9. srpnja 1958. zabilježen je najviši cunami u povijesti.

Osobito visoke cunamije naziva se i megacunamiji, a najčešće nastaju uslijed velikih odrona zemlje, vulkanskih erupcija ili udara meteorita.

Spomenuti rekordni megacunami nastao je uslijed divovskog odrona zemlje s jedna planine u more na području američke savezne države Aljaske.

Odron je bio uzrokovan snažnim potresom u blizini, magnitude čak 8,3 po Richteru. S planine se tom prilikom u zaljev Lituya obrušilo čak oko 30 milijuna kubičnih metara kamenja i leda. Nagli udar takve mase u more izazvao je val visine preko 500 metara!

Premda je to područje vrlo rijetko naseljeno, zaljevu su se u trenutku podizanja megacunamija nalazili neki ljudi, a poginulo je pet osoba, piše Povijest.hr.

Gotovo je nevjerojatno zvuči činjenica da su Howard Ulrich i njegov sin uspjeli preživjeti, i to tako što je njihov brod bio ponesen na valu, visoko iznad razine tla, ali je izgubljen jedan ribarski brod s dvoje ljudi.

Video: Lituya Bay Tsunami.mov

Drveće i tlo na tom području bilo je toliko zbrisano da su se pokazale podzemne stijene. Detaljnijim mjerenjem rubova do kojih je val došao procijenjeno je da mu je visina bila oko 517 metara.

Klizišta su zabilježena na udaljenosti od 250 kilometara a tsunami valovi u udaljenim lukama kao što su Dixon, zaljev Dry i Yakutat te Disenchantment i Skagway bili su visoki šest metara.

Uništenje je vidljivo i danas, 60 godina kasnije, a rubovi zaljeva su i dalje bez vegetacije, koja se nije oporavila ni nakon toliko godina, piše The Vintage News.

Inače, potresi na Aljasci nisu neuobičajeni. Na tom se području i uz zapadnu obalu Kanade i Aljaske susreću Tihi ocean i sjevernoamerička tektonska ploča. Planina Fairweather i Queen Charlotte dio su dugog sustava koji označava istočnu granicu pacifičke ploče i zapadnu granicu sjevernoameričke ploče.

Od početka 20. stoljeća potresi su Aljasku pogodili 1906, 1946, 1957, 1958, 1964, 1965, 1975, 1986, 2002, 2014, 2016, i dva 2018.godine.

Potres iz 1964. godine bio je najsnažniji u povijesti sjeverne Amerike i drugi najjači u povijesti, magnitude 9,2 stupnja po Richteru, tijekom kojeg se pomaknula pacifička ploča prem sjeveru u blizini tjesnaca Prince William Sound.

Video: BBC Nature: Mega Tsunami - Evidence of Destruction

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close