Napokon

Playstation nakon 14 godina dolazi u Kinu

Sci-Tech / Flash | 11. 10. 2014. u 13:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je ukinuta 14-godišnja zabrana kineskih vlasti japanski elektronički div Sony započet će u prosincu sa sklapanjem i plasiranjem igraćih konzola Playstatiton 4 na kineskom tržištu.

''Proizvodit će 200.000 konzola godišnje'', navedeno je u priopćenju zajedničke kompanije Sony i kineskih partnera u šangajskoj poslovnoj zoni, čiji je glasnogovornik Sony Computer Entertainmenta Masaki Tsukakoshi za Bloomberg potvrdio točnost navoda iz priopćenja dodavši kako će broj proizvedenih Playstationa s vremenom rasti.

Ipak, točan datum lansiranja Playstationa u Kini Tsukakoshi nije otkrio. U svakom slučaju, ulazak na golemo kinesko tržište značajan je iskorak za Sony koji je na najboljem putu da i ove godine ostvari šesti godišnji gubitak u posljednjih sedam godina. Prema procjenama same kompanije, gubitak za ovu godinu dosegnut će 2,1 milijardu dolara, piše poslovni.hr

Segment igraćih konzola s prodajom od 10 milijuna Playstationa jedan je od rijetkih segmenata gdje Sony još uvijek ostvaruje kakve-takve povoljne rezultate.U Kini će mu glavni konkurent biti Microsoft koji je već ušao sa svojim Xboxom, ali i ograničenim brojem dostupnih igraćih naslova zbog restrikcija kineske vlade.

Podsjetimo, konzole Xbox One počele su se prodavati prošlog mjeseca u 4000 trgovina, a Microsoft je tako postao prvi veliki proizvođač konzola koji je ušao u Kinu, prije Sonya i Nintenda. Ipak, analitičari tvrde kako biti prisutan u Kini ne znači i dobrano profitirati, barem kada su igraće konzole u pitanju, piše poslovni.hr.

"Igranje na konzolama je vrlo skupo, kako s hardverske, tako i sa softverske strane. Većina Kineza koji si mogu to priuštiti konzole već posjeduju", kaže Serkan Toto, osnivač tokijske konzultantske tvrtke Kantan Games. Možda u tim riječima treba potražiti i pojašnjenje investitorske reakcije na Tokijskoj burzi. Dionica Sonya u prijepodnevnom dijelu trgovanja oslabila je 1,7 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close