Uložili mnogo novca

Pašić: Visoko obrazovanje je vrlo razvijeno i u Saudijskoj Arabiji

Sci-Tech / Flash | 26. 02. 2014. u 18:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Sead Pašić održao je večeras u prostorijama Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Mostaru predavanja na temu sustava visokog obrazovanja Kraljevine Saudijske Arabije.

Tijekom predavanja, koje je upriličeno u povodu prošlogodišnjeg posjeta saudijskim sveučilištima, rektor Pašić prenio je nazočnima svoja iskustva o visokom obrazovanju te zemlje.

''Obično kada govorimo o visokom obrazovanju mislimo na zapadnoeuropske zemlje, međutim ta predstava je pogrešna, jer visoko obrazovanje je vrlo razvijeno i u Saudijskoj Arabiji. Oni su u zadnje vrijeme uložili jako puno novaca u visoko obrazovanje i još uvijek ga razvijaju vrlo intenzivno i tu se definitivno ima što za vidjeti'', kazao je rektor Pašić u izjavi za novinare.

Istaknuo je kako Saudijska Arabija ima velike, vrlo moderno opremljena sveučilišta te kako broj studenata i profesora raste "nevjerojatnom brzinom".

''Osim sveučilišta, u Saudijskoj Arabiji se također mnogo ulaže u znanstveno istraživački rad. Njihovi centri izvrsnosti u različitim oblastima su također izvanredni i bilo je fascinantno vidjeti sve te rezultate koji su postigli u zadnje vrijeme'', kazao je Pašić.

Ataše za kulturu Veleposlanstva Kraljevine Saudijske Arabije prof. dr. Khalid AdDamigha izrazio je zahvalnost rektoru Pašiću na posjetu Saudijskoj Arabiji kao i njegovoj spremnosti što je danas govorio o svojim iskustvima stečenim tijekom toga putovanja.

''Naše visoko obrazovanje vrlo je napredno u što su se posjetitelji mogli i sami uvjeriti tijekom dolaska i smatram kako je ovo izuzetna prilika da razmijenimo iskustva i da idemo korak dalje, jer i ovdašnji sustav ima zaista izvrsne stručnjake, a i mi ih imamo s naše strane'', kazao je AdDamigh.

Inače, krajem protekle godine, po pozivu Ministarstva visokog obrazovanja Kraljevine Saudijske Arabije, saudijska Kulturna misija u Sarajevu organizirala je posjet rektora bh. sveučilišta saudijskim sveučilištima.

Tijekom boravka u Saudijskoj Arabiji upriličen je i posjet
prijestolonasljedniku saudijskog kralja, princu Selmanu, te brojnim dužnosnicima iz oblasti visokog obrazovanja.

Posjet je imao za cilj stvaranje platforme za buduće zajedničke projekte i znanstvenu suradnju između Saudijske Arabije i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close