Sličnosti

Majmuni i ljudi - koliko smo zapravo slični?

Sci-Tech / Flash | 26. 02. 2014. u 16:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Omega-3 masne kiseline, esencijalne za normalan rast i razvoj povezuju se s poboljšanim radom neurona u mozgu. Zanimljiva studija provedena je na majmunima starosti 17 do 19 godina. Studija je ispitivala funkcije mozga majmuna čija je prehrana sadržavala omega-3-masne kiseline, te sličnosti s ljudskim mozgom.

Rezultati studije pokazuju kako su majmuni čija je prehrana sadržavala omega-3 masne kiseline, posebno dokosaheksaensku kiselinu (DHA), imali poboljšanu funkciju, te bolje organiziranu mrežu živčanih stanica.

Također, po analizi slike mozga majmuna, koristeći metodu Functional brain imaging, uočene su značajne sličnosti po kognitivnim sposobnostima s ljudima, dok mozak majmuna čija je prehrana manjkava omega-3 masnim kiselinama ne pokazuje takvu sličnost.

Kako bi unijeli adekvatne količine omega-3 masnih kiselina preporučuje se redovan unos lososa, bakalara, te drugih vrsta masnijih riba.

Autori ističu kako cjeloživotna prehrana bogata omega-3-masnim kiselinama ima višestruke pozitivne učinke na moždanu funkciju i vid kako kod majmuna, tako i u ljudi.

Znanstvenici su istaknuli kako će idući korak biti istraživanje da li u majmuna s nedostatkom omega-3 masnih kiselina dolazi do neuroloških poremećaja sličnih kao i u ljudi.

Studija je objavljena u časopisu The Journal of Neuroscience.

Kopirati
Drag cursor here to close