Odluka o prijevozu

Općina Čapljina financirat će prijevoz učenika u punom iznosu

Sci-Tech / Flash | 03. 03. 2017. u 10:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijećnici Općinskog vijeća Čapljina usvojili su Odluku o izmjeni Odluke o plaćanju prijevoza učenika s područja općine Čapljina.

Kako doznaje Bljesak.info, novom Odlukom Općina Čapljina plaćat će u cijelosti vrijednost učeničke prijevozničke karte za učenike osnovne škole, a 30% za učenike srednje škole. To će se odnositi na učenike koji moraju putovati do škole tri i više kilometara.

Do sada je Općina snosila troškove u 50-postotnom iznosu, dok se odredbe o snošenju troškova prijevoza učenika u srednju školu ne mijenjaju.

Naime, Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Hercegovačko-neretvanske županije utvrđena je obaveza jedinice lokalne samouprave kao osnivača osnovnih škola da osiguraju, između ostalog, i sredstva za prijevoz učenika. Istim Zakonom utvrđeno je i da jedinice lokalne samouprave/osnivači škola su dužni osigurati besplatan prijevoz za učenike. Način i uvjeti obavljanja prijevoza uredit će se posebnom odlukom jedinice lokalne samouprave, stoji u Zakonu.

Županijska Vlada je u drugoj polovici 2016. godine izmijenila i Zakon o pripadnosti javnih prihoda HNŽ, te su se djelomično osigurali dodatni prihodi jedinicama lokalne samouprave u cilju omogućavanja provedbe obaveze jedinica lokalne samouprave u pogledu financiranja osnovnog odgoja i obrazovanja.

S obzirom na novonastalo stanje, načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić predložio je Općinskom vijeću Čapljina donošenje Odluke o izmjeni Odluke o plaćanju prijevoza učenika s područja općine Čapljina, u cilju dosljedne primjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, odnosno omogućavanja plaćanja troškova prijevoza učenika s područja općine Čapljina u cijelosti.

Kopirati
Drag cursor here to close