istraživanje

U mrklom mraku žabe vide u boji

Sci-Tech / Flash | 03. 03. 2017. u 09:10 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Lund u Švedskoj otkrilo je kako žabe imaju najbolji noćni vid od svih životinja te da su u stanju vidjeti boje u mrklom mraku.

Svi kralježnjaci, pa tako i ljudi u mrežnici oka imaju dvije vrste vidnih stanica – štapiće i čunjiće. Čunjići služe za gledanje uz normalnu i jaku rasvjetu i stvaraju obojenu sliku, dok štapići služe za gledanje u uvjetima slabog osvjetljenja i stvaraju crno-bijelu sliku, prenosi Express.

Štapići u žaba su drugačiji i mnogo su osjetljiviji nego u drugih životinja. Do zaključka da žabe mogu vidjeti u boji u uvjetima potpunog mraka, znanstvenici su došli nakon tri eksperimenta koja su imitirala uvjete mrklog mraka u kojima se žabe svakodneno nalaze.

Pokazalo se da se žabe na tu sposobnost oslanjaju kada trebaju pronaći izlaz iz raznih špilja i tunela i kada love u uvjetima lošeg osvjetljenja, dok ga ne koriste u potrazi za partnerom.
„Prije smo znali da moljci i gušteri također mogu vidjeti boje u uvjetima slabijeg osvjetljenja, no vrlo je uzbudljivo da žabe tu sposobnost imaju čak i uvjetima potpunog mraka“, zaključio je profesor biologije na Sveučilištu Lund, Almut Kelber.

Istraživanje je provedeno u suradnji sa Sveučilištima u Helsinkiju i Vladivostoku, a glavna autorica je Carola Yovanovich. Objavljeno je u časopisu Philosophical Transactions of the Royal Society B.

 

Kopirati
Drag cursor here to close