U nadolazećem razdoblju

Nitko ne jamči da će naše TV postaje moći emitirati digitalni signal

Sci-Tech / Flash | 17. 05. 2016. u 10:46 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Regulatorna agencija za komunikacije organizirala je u utorak u Mostaru ''Okrugli stol s temom 'Digitalizacija televizije u Bosni i Hercegovini'.

Regulatorna agencija za komunikacije organizora okrugle stolove na temu digitalizacije u BiH, a inače cijeli ovaj proces je još prošle godine trebao biti završen.

''Kasni se s digitalizacijom. Digitalizacija je nešto što u ovom trenutku imamo u cijeloj Europi, mi smo očito jedini koji nemaju završen ovaj proces do kraja'', rekao je Predrag Kovač, direktor RAK-a.

Kovač je napomenuo kako je RAK izdala dozvole za uključivanje signala na tri velika područja u BiH. a to su Sarajevo, Mostar i Banja Luka,ovih dana ističe taj eksperimentalni rad, a još uvijek nema digitalnog signala na području BiH.

''S tim u vezi agencija je pripremila izmjenu korištenja multipleksa A, gdje pored javnih servisa u multipleks A trebaju ući i komercijalne televizije. Način i koje televizije će ući ostaje da se utvrdi nakon provedenih analiza unutar agnecije, a inzistirat ćemo da u što skorije vrijeme ovaj proces koji vode javni servisi koji trebaju formirati mrežnog operatera da bude završen što je prije moguće kako bi proces digitalizacije bio proveden'', rekao je Kovač.

Govoreći o razlikama između analognog i digitalnog signala Kovač je naglasio kako je puno prednosti u digitalizaciji.

''Radi se o novoj tehnologiji koja pored emisije slike omogućava mnogo drugih pogodnosti tj, aplikacija koje će stanovnik moći koristiti, a oslobađa se i dio spektra koji bi bio korišten za druge namjene. Ono što je bitno napomenuti je da nitko ne garantira da će naše TV postaje i u sljedećem razdoblju moći emitirati, zaključio je Kovač, napominjući da svaka smetnja koju budu pravile naše postaje zemljama u okruženju povlači i ukidanje tih postaja.

''Cilj nam je da idemo u korak sa svijetom i modernim tehnologijama'', zaključuje Kovač.

U okviru održavanja Okruglog stola, koji će biti poslovno - edukativnog karaktera, sudionicima se obratio Predrag Kovač, generalni direktor RAK BiH, Siniša Petrović, pomoćnik direktora za radio frekventni spektar RAK BiH, Helena Mandić, pomoćnik direktora za emitiranje RAK BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close