S visine od 31.300 metara

'Neustrašivi Felix' priprema se za skok koji bi ga mogao koštati života!

Sci-Tech / Flash | 08. 10. 2012. u 11:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Od najnovijeg pothvata neustrašivog Felixa Baumgartnera, dijeli nas nešto više od 24 sata, a 43-godišnji Austrijanac ovog će puta skočiti s visine od 36.576 metara.

Rekord u ovoj vrsti skokova trenutno drži Joseph Kittinger, a Neustrašivi Felix pokušat će s trona svrgnuti njegov skok s visine od 31.300 metara.

Baumgartnera sutra ujutro očekuje skok kojim će srušiti vlastiti rekord nakon što je nedavno skočio s visine od 29,4 kilometra i postigao brzinu od 863 km/h.

Iako to ne treba posebno isticati, riječ je o izuzetno opasnom skoku koji može završiti kobno, a mediji su počeli sve češće pisati o opasnostima koje mu prijete.

Iako je Baumgartner posljednjih pet godina pripremao ovaj skok u društvu inženjera, doktora i pilota, postoje opasnosti. Najmanja pukotina u odijelu mogla bi izazvati ključanja krvi, ekstremna hladnoća mogla bi oštetiti balon letjelice, a najveći je rizik gubitak kontrole nad slobodnim padom.

Stručnjaci, naime, tvrde da bi nekontrolirana rotacija mogla izazvati glavobolju, otežano disanje, nesvjesticu, a u ekstremnim slučajevima i prsnuće očiju.

Kopirati
Drag cursor here to close