LED tehnologija

Pilot projekt u Ulici kraljice Katarine

Sci-Tech / Flash | 08. 10. 2012. u 07:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulica kraljice Katarine, koja vodi od Trga hrvatskih velikana, do Prve osnovne škole Antun Branko Šimić, konačno je dobila jedan ljepši izgled.

U sklopu projekta rekonstrukcije Katarinine ulice urađena je kompletna zamjena odvodne kanalizacije, novi nogostup, rubnici i kolnik.

No, ono po čemu će biti upamćena njezina rekonstrukcija je svakako to da je to prva ulica u gradu Mostaru koja ima u funkciji novi sustav javne rasvjete, baziran na LED tehnologiji.

Naime, riječ je o pilot projektu novog sustava upravljanja rasvjetom koja bi trebala ostvariti energetske uštede električne energije između 60 i 80 posto.

Ovim se projektom Grad Mostar svrstao u rijetke općine i gradove u BiH koji su pozitivan primjer štednje energije, novca i smanjenja emisije stakleničkih plinova.

Treba podsjetiti kako je proteklih dana Grad Mostar u suradnji s Vladom SAD, putem USAID-a, a u suradnji s UN-ovim Programom za okoliš i klimatske promjene, svečano obilježio i 425 000 KM vrijedan pilot projekt iz oblasti energetske učinkovitosti – obnovu „Gimnazije Mostar“, a sve s ciljem, kako je tom prigodom istaknuo mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, u bliskoj budućnosti ostvariti izravne energetske i financijske uštede, smanjiti štetan utjecaj na okoliš, provoditi aktivnu energetsku politiku i podizati razinu svijesti i odgovornosti svih sugrađana u procesu globalnog zatopljenja i klimatskih promjena.

Slijedom toga, osim Ulice kraljice Katarine, sve mostarke ulice s vremenom bi trebale dobiti novi sustav rasvjete, čime bi, osim uštede, i samo upravljanje ovakvim sustavom javne rasvjete bilo puno lakše i učinkovitije.

Ovakvim projektom vode se brojni europski gradovi. Tako bi i Mostar trebao dobiti u bliskoj budućnosti novu javnu rasvjetu, nakon svih potrebnih istraživanja, koja će se obaviti u idućem razdoblju i koja će pokazati kolika je dugoročno isplativost jednog ovakvog projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close